Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

93 procent säger ja till anonym delning av hälsodata

av | 19 januari, 2022 | Cancer generellt

Sifo har gjort en undersökning som visar att allmänheten är positiv till att dela sin hälsodata. Det pekar på en stor förståelse för värdet av data inom vård och forskning. Nu vill stiftelsen Forska!Sverige, tillsammans med sex patientföreningar, att regeringen ska agera för en integritetssäker delning av information.

Delning av data skulle kunna förebygga vårdskador, ge effektivare behandlingar och bidra till en mera jämlik vård, enligt Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare på Forska!Sverige.

Hon pekar också på att det måste bli en bättre samordning eftersom data nu hanteras uppdelat på lokala sjukhus och regioner.

Det finns mellan 93000 och 98000 vårdskador varje år i Sverige som kan undvikas enligt Sveriges kommuner och regioner. Och många av dessa skulle kunna åtgärdas genom en bättre samordning och sammanhållen analys.

Analys av data

Det är dessutom många människor som inte upplever att vården är jämlik i Sverige. Endast 13 procent svarar att vården är jämlik i landet. Bara 20 procent instämmer helt i att sjukhusen har de senaste och mest effektiva behandlingarna.

Forska!Sverige och patientorganisationernas uppmaning till regeringen är fyra punkter:

 

  • Gå vidare med förslagen kopplade till hälsodata i utredningen ”Riksintressen i hälso- och sjukvården – stärkt styrning för hållbar vårdinfrastruktur”. Utredningen berör bland annat frågan om att patienternas hälsodata måste hänga ihop för att vårdkedjorna ska fungera.
  • Fatta beslut om en nationell handlingsplan för lagring, insamling, delning och användning av hälso-, vård- och forskningsdata. Och avsätt långsiktiga resurser för dess genomförande. Regeringen har gett viktiga uppdrag till olika myndigheter, men arbetet behöver hållas ihop.
  • Prioritera översyn av lagar. Regeringen har låtit utföra en utredning med fokus på datadelning mellan omsorg och vård. De behöver nu ta ett större grepp som inkluderar integritetssäker delning av data nationellt mellan akademi, hälso- och sjukvård, företag, omsorg och patienter.
  • Ta fram en guide för tolkning av de lagar som i nuläget skapar osäkerhet hos vårdens jurister angående hantering av hälsodata och därmed ofta sätter stopp för användning.

Läs mer

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Årets medlem 2022
Om PALEMA

Nominera årets medlem 2023

I januari kommer Styrelsen att utse årets medlem 2023 och nu har du som är medlem chans att nominera en person som du anser vara värdig mottagare av priset.

Årets medlem 2022
Om PALEMA

Nominera årets medlem 2023

I januari kommer Styrelsen att utse årets medlem 2023 och nu har du som är medlem chans att nominera en person som du anser vara värdig mottagare av priset.

Pin It on Pinterest