Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

010 / 146 51 10

Lovande forskning kring bukspottkörtelcancer och annan GI-cancer

av | 14 april, 2022 | Cancer generellt, Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)

Forskare i USA har upptäckt att det sker stora ansamlingar av järn i cancermutationer av typen RAS. Det är en av de mest dödliga cellerna som ofta återfinns i bukspottkörtelcancer och andra GI-cancersorter. Upptäckten gör att medicin kan bli målsökande och samtidigt minska bieffekterna, med högre och effektivare doser som följd.

Genmutationen RAS är speciellt svårbehandlad och leder till ca 25% av all dödlighet i cancer. En variant av RAS är KRAS som har varit nästan omöjlig att medicinera mot. KRAS är den cellmutation som är mest förekommande när det gäller bland annat bukspottkörtelcancer, och även annan GI-cancer. Upptäckten är att KRAS samlar en större mängd järn som gör att modifierade cancermediciner kan hitta cellerna enklare.

Det är mera järn i de muterade cancercellerna jämfört med friska celler och därför kan medicineringen göras mera riktad. Det innebär i sin tur att kraftiga bieffekter kan undvikas och därmed tillåta större doser.

Cancer

Låga doser är ett av problemen som har funnits inom medicineringen för ett effektivt cancerbekämpande. Forskningen är dock på ett ganska tidigt stadium och det kommer att dröja några år innan patienterna får ta del av detta.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Fler nyheter:

Pressträff 230601
Cancer generellt

Första steg mot en förändrad sjukvård

Den 1 juni höll sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson, energi- och näringsminister samt vice statsminister Ebba Busch och Carina Ståhl Herrstedt, ledamot socialutskottet, en pressträff om hur man tänker sig förändra svensk sjukvård.

Om PALEMA, Övrigt

Mariannes swimrun för PALEMA

Marianne är en av PALEMAs medlemmar som drabbats av Pankreascancer och som för att orka med kampen mot sjukdomen aktiverar sig med bland annat swimruns. Nu i sommar ska hon delta i två sådana.

Vi tackar våra sponsorer för deras oumbärliga stöd!

Weekend Webbexperterna
NMV Group
Wavebox
Jurio partner

Pin It on Pinterest