Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

Ny form av strålningsterapi ökar livslängd för patienter med bukspottkörtelcancer

av | 22 april, 2022 | Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)

Den relativt nya formen av precisionsstrålning som heter MRIdian SMART har visat sig vara effektiv mot cancer i bukspottkörteln. Medianöverlevnaden har ökat från 12-15 månader till 26 månader jämfört med vanliga terapiformer. Den här typen av behandling finns nu på 48 ställen i världen, varav många i Europa och närmast i Danmark.

Strålningen har tillämpats på patienter med cancer som inte går att operera. Den totala 2-års överlevnaden låg på 50% jämfört med 20% för de patienter som fick vanlig strålning. Fördelarna har även varit mindre cellgifter och därigenom ett bättre liv för de drabbade.

Det är en avancerad teknik som använder röntgen i realtid och därför undviker vävnadsskador med stor precision. Behandlingstillfällena är dessutom färre än vanlig strålning, och det går också att variera behandlingen under tiden. Vilket gör att den går att anpassas efter olika individer.

Röntgen bildtagning

Enligt ordföranden för den amerikanska cancerföreningen PanCAN, som arbetar mot bukspottkörtelcancer, är den här behandlingen ett viktigt steg i kampen mot cancern.

Om PALEMAs artiklar

Det händer ibland att vi skriver artiklar om ett specifikt företag, en specifik organisation eller en specifik produkt. Vi tar aldrig emot någon ersättning för att skriva artiklar utan vi skriver enbart om det som vi bedömer vara av intresse för våra läsare. Likaså om vi länkar till en specifik sida så är det för att vi bedömer informationen där vara av intresse för våra läsare, inte för att vi får betalt för det.

Våra olika policyer, bland annat sponsor- och samarbetspolicy finns att läsa här.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Fler nyheter:

Pin It on Pinterest