Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Läkemedelsbranschen vill ha snabbare beslut om läkemedel för sällsynta diagnoser

av | 5 maj, 2022 | Cancer generellt

De allvarliga brister som nu finns i det svenska läkemedelssystemet måste lösas snabbt, säger Anders Blanck, VD på Lif. Patienter med sällsynta diagnoser har inte tid att vänta och det går inte att ge sämre möjligheter till läkemedelsvård för dessa utsatta grupper, enligt honom. Det nuvarande systemet är föråldrat.

Anders Blanck är VD på Lif som är branschorganisation för de forskande läkemedelsbolagen i Sverige. Enligt honom skapades det nuvarande läkemedelssystemet för 20 år sedan och har blivit otidsenligt. Då var nya läkemedel ofta kompletterande behandlingsalternativ till bredare folksjukdomar. När det fanns alternativa läkemedel kunde det då vara lättare att motivera varför ett dyrare läkemedel inte skulle vara kostnadsmässigt försvarbart, och i förhållande till nyttan, enligt honom.

Laboratorium

Forskningens framsteg har ändrat på den situationen och det kommer fram nya läkemedel hela tiden som kan bota sällsynta sjukdomar med större precision. Eftersom de nya läkemedlen ofta kan utgöra det enda botemedlet för en sällsynt diagnos, måste hanteringen av godkännande förbättras enligt Lif.

Måste lita på vetenskap och medicinska bedömningar

Sverige ligger ofta efter när det gäller godkännande av läkemedel, och många av EU godkända läkemedel får avslag i Sverige. Lif anser att vi måste börja lita till de vetenskapliga och medicinska bedömningarna som görs av Läkemedelsverket, de svenska representanterna i de europeiska referensnätverken (ERN), det nationella programområdet och de centrum som finns för sällsynta diagnoser.

Rätt till jämlik vård

Lif tycker att det är tveksamt om TLV och regionerna håller med om att läkemedlen för svårt sjuka människor ska fördelas på ett jämlikt sätt i Sverige.

Nyligen hölls dock ett möte med socialminister Lena Hallengren där läkemedelsbranschen, pris- och subventionsmyndigheten TLV och regionerna via SKR, diskuterade tillgången till nya effektiva läkemedel för personer med allvarliga sällsynta sjukdomar.

PALEMA har tidigare berättat om socialutskottets uppmaning till regeringen, där flera partier vill se en nationell strategi för införandet av läkemedel gällande sällsynta diagnoser. Det finns en majoritet i riksdagen som står bakom uppmaningen.

Om PALEMAs artiklar

Det händer ibland att vi skriver artiklar om ett specifikt företag, en specifik organisation eller en specifik produkt. Vi tar aldrig emot någon ersättning för att skriva artiklar utan vi skriver enbart om det som vi bedömer vara av intresse för våra läsare. Likaså om vi länkar till en specifik sida så är det för att vi bedömer informationen där vara av intresse för våra läsare, inte för att vi får betalt för det.

Våra olika policyer, bland annat sponsor- och samarbetspolicy finns att läsa här.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Pin It on Pinterest