Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Kombination av mediciner effektiv mot magsäcks- och matstrupscancer

av | 25 augusti, 2022 | Immunterapi, Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer), Matstrupscancer (Esofaguscancer)

Genom att lägga till Keytruda till vanlig behandling med Herceptin och strålning har forskare i USA lyckats få mycket bättre resultat än tidigare. Det gäller främst patienter med genvarianten HER-2 positiv, och där har 3 av 4 patienterna sett en drastisk minskning av tumörer.
Behandlingen visar på den starka kopplingen med immunterapi som botemedel, som vi ser inom cancerområdet. Den drivs framåt via genforskningen och försök med patientgrupper. Forskningen om magsäcks- och matstrupscancer har bedrivits på Memorial Sloan Kettering Cancer Center av Dr Yelena Janjigian.

En av 5 har genvarianten HER-2 positiv och det är alltså de som i nuläget kan vara mest hjälpta av kombinationen Keytruda och Herceptin. Den tidigare behandlingen med enbart Herceptin och strålning har inte varit så framgångsrik, och många får tillbaka sin cancer.

Analys av celler
Där reagerade hälften på behandlingen och cancern krympte med 30%.

Det har även visats bra resultat med Opdivo kombinerat med strålning för patienter som har genvarianten HER-2 negativ, och det är nu godkänt av amerikanska FDA. Det är 4 av 5 som bär på den genvarianten. I en studie visade sig överlevnaden efter 2 år ligga på 31% jämfört med de som bara fick strålning där överlevnaden var 19%, vilket är en relativ förbättring med nästan 40%.

Läkaren Yelena Janjigian berättar själv om att det har varit några av de lyckligaste stunderna i hennes liv, när hon i några fall har kunnat berätta för patienter med nivå IV cancer att de inte har några tumörer kvar.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Fahim Ebrahimi, postdoktor, Foto: Gunilla Sonnebring
Forskning, Levercancer

Levercancer och allvarlig leversjukdom vanligare om fettlever finns i familjen

Även familjemedlemmar till personer med metabolt orsakad fettlever har en ökad risk att utveckla levercancer och avlida av leverrelaterade sjukdomar. Detta skulle kunna innebära att även närstående är betjänta av de livsstilsråd som idag endast ges till patienter. Det menar forskare vid Karolinska Institutet som kan visa sambandet i en rikstäckande studie publicerad i Journal of Hepatology.

Fahim Ebrahimi, postdoktor, Foto: Gunilla Sonnebring
Forskning, Levercancer

Levercancer och allvarlig leversjukdom vanligare om fettlever finns i familjen

Även familjemedlemmar till personer med metabolt orsakad fettlever har en ökad risk att utveckla levercancer och avlida av leverrelaterade sjukdomar. Detta skulle kunna innebära att även närstående är betjänta av de livsstilsråd som idag endast ges till patienter. Det menar forskare vid Karolinska Institutet som kan visa sambandet i en rikstäckande studie publicerad i Journal of Hepatology.

Pin It on Pinterest