010 / 146 51 10

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

Svensk professor prisas för leverforskning på acetylsalicylsyra

av | 1 september, 2022 | Levercancer, Forskning

Studien som uppmärksammas visar att låga doser av acetylsalicylsyra reducerar risken för att få levercancer med 31% under en 10 årsperiod. Det gäller för de patienter som har kronisk virushepatit. Det är den vanligaste orsaken till levercancer och ca 60 000 svenskar lider av detta. Den positiva effekten blev större ju längre tid behandlingen pågick.

Priset på 150 000 kronor delades ut av Svenska Läkarsällskapet till professor Jonas F. Ludvigsson vid Karolinska Institutet, han fick även SLS sekelmedalj i silver. Han uppmärksammas för användningen av epidemiologiska verktyg som på ett imponerande sätt besvarar frågan om den kroniska inflammationens betydelse för cancerutveckling i levern. Det är dessutom ett kostnadseffektivt sätt att bekämpa sjukdomar i levern och det finns 250 miljoner människor i världen som lider av kronisk virushepatit.

Piller

Låga risker

En fördel med användningen av acetylsalicylsyra är att det innebär relativt låga risker. Det är beståndsdelen i många vanliga mediciner som exempelvis Aspirin, Bamyl, Magnecyl och Treo. Eftersom preparatet har funnits länge är det väl utforskat för negativa konsekvenser och behandlingen i studien skedde med låga doser.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Fler nyheter:

Pengar
Cancer generellt

Om försäkringar vid allvarlig sjukdom

Försäkringar är kanske inte det första man funderar över när man drabbats av en allvarlig sjukdom och pengar är självklart inte allt. Men att behöva oroa sig för ekonomin samtidigt som man kämpar mot sjukdomen är givetvis inte så kul.

Kraftens hus Stockholm flyttar in
Cancer generellt

Invigningen av Kraftens hus Stockholm

Nu öppnar Kraftens hus Stockholm i och de håller invigning under tre dagar med start den 28 mars med en officiell invigning. Den andra dagen 29 mars vänder sig särskilt till cancerberörda och den tredje 30 mars särskilt till vårdpersonal.

Om PALEMA

Hjälp oss dela ut broschyrer

Det är alltför många drabbade av våra cancerdiagnoser som inte känner till att vi finns. Vi vill såklart nå alla drabbade för att kunna ge råd, stöd och information. Vill du hjälpa oss nå ut till fler?

Pin It on Pinterest