Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Svensk professor prisas för leverforskning på acetylsalicylsyra

av | 1 september, 2022 | Levercancer, Forskning

Studien som uppmärksammas visar att låga doser av acetylsalicylsyra reducerar risken för att få levercancer med 31% under en 10 årsperiod. Det gäller för de patienter som har kronisk virushepatit. Det är den vanligaste orsaken till levercancer och ca 60 000 svenskar lider av detta. Den positiva effekten blev större ju längre tid behandlingen pågick.

Priset på 150 000 kronor delades ut av Svenska Läkarsällskapet till professor Jonas F. Ludvigsson vid Karolinska Institutet, han fick även SLS sekelmedalj i silver. Han uppmärksammas för användningen av epidemiologiska verktyg som på ett imponerande sätt besvarar frågan om den kroniska inflammationens betydelse för cancerutveckling i levern. Det är dessutom ett kostnadseffektivt sätt att bekämpa sjukdomar i levern och det finns 250 miljoner människor i världen som lider av kronisk virushepatit.

Piller

Låga risker

En fördel med användningen av acetylsalicylsyra är att det innebär relativt låga risker. Det är beståndsdelen i många vanliga mediciner som exempelvis Aspirin, Bamyl, Magnecyl och Treo. Eftersom preparatet har funnits länge är det väl utforskat för negativa konsekvenser och behandlingen i studien skedde med låga doser.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print: