Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Cancer kryper nedåt i åldrarna – livsstil förklaringen

av | 20 september, 2022 | Cancer generellt, Forskning

Det har gjorts studier hur förekomsten av cancer ser ut mellan olika generationer. Inom varje generation har cancern debuterat tidigare, och det är inte bara de förfinade metoderna för upptäckt som förklarar det. Skillnader i livsstil och matvanor anses vara huvudförklaringen till ökningen av cancerfall.

Den mest drastiska ökningen skedde runt 1990 där människor under 50 år blev diagnosticerade med cancer i allt större utsträckning. Undersökningen har delats in i tioårsintervall, och det visar sig att de som är födda 1950 riskerar att drabbas av cancer i mindre utsträckning än de som är födda 1960.

Och så ser det ut för varje grupp som har undersökts, dvs ju senare födda desto mera cancerfall.

TV

Anledningen tros vara skillnader i livsstilen, där vi har blivit mera stillasittande och äter sämre och mer färdigmat. Övervikt och diabetes är andra livsstilsfaktorer som påverkar risken för cancer. Även alkoholkonsumtionen per capita har ökat i världen totalt sett. I Sverige är dock den trenden nedåtgående. Av 14 studerade cancerformer, som var på uppåtgående, hade 8 sitt ursprung i magen och matsmältningssystemet. Det som vi äter påverkar mikroorganismerna i magen och det i sin tur har betydelse för cancerrisker. Några av de cancerformer som har studerats inkluderar bukspottkörtelcancer, levercancer och matstrupscancer.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Fahim Ebrahimi, postdoktor, Foto: Gunilla Sonnebring
Forskning, Levercancer

Levercancer och allvarlig leversjukdom vanligare om fettlever finns i familjen

Även familjemedlemmar till personer med metabolt orsakad fettlever har en ökad risk att utveckla levercancer och avlida av leverrelaterade sjukdomar. Detta skulle kunna innebära att även närstående är betjänta av de livsstilsråd som idag endast ges till patienter. Det menar forskare vid Karolinska Institutet som kan visa sambandet i en rikstäckande studie publicerad i Journal of Hepatology.

Fahim Ebrahimi, postdoktor, Foto: Gunilla Sonnebring
Forskning, Levercancer

Levercancer och allvarlig leversjukdom vanligare om fettlever finns i familjen

Även familjemedlemmar till personer med metabolt orsakad fettlever har en ökad risk att utveckla levercancer och avlida av leverrelaterade sjukdomar. Detta skulle kunna innebära att även närstående är betjänta av de livsstilsråd som idag endast ges till patienter. Det menar forskare vid Karolinska Institutet som kan visa sambandet i en rikstäckande studie publicerad i Journal of Hepatology.

Pin It on Pinterest