010 / 146 51 10

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

Ekonomiskt stöd att söka från Cancer- och Allergifonden

av | 23 september, 2022 | Anhörig, Cancer generellt

Det finns många kostnader som uppkommer i samband med en cancersjukdom, förutom att inkomster ofta minskar drastiskt vid sjukskrivningar. Det går dock att ansöka om stöd via Cancer- och Allergifonden. Reglerna för hur man kan ansöka har ändrats sedan juni 2021 när fonden blev godkända som gåvomottagare.

Fonden kan endast bevilja bidrag en gång per kalenderår till en och samma sökande, och som regel högst 10 000 kronor totalt till en och samma person under en 10-årsperiod. Undantag kan göras för recidiv, det vill säga återfall, av sjukdom och nya sjukdomsdiagnoser.

Exempel på bidrag som kan ges är:

 

  • Ersättning för frikort och högkostnadsskydd när detta uppnåtts
  • Viss komplementär vård
  • Peruk och special-bh
Avslappning
  • Näringsdrycker och kosttillskott
  • Andra sjukdomsrelaterade kostnader som till exempel rehabilitering med behandlande syfte eller hyra av stuga eller liknande inom Sverige
  • Vissa hjälpmedel i hemmet, framför allt för allergisjuka, i form av allergidammsugare, kvalsterskydd, tvättmaskin.

Det finns olika krav för att kunna få bidrag och Cancer-och Allergifonden följer Skatteverkets riktlinjer om behov i förhållande till inkomst. Fonden gör en bedömning av den sökandens ekonomiska situation och behöver titta på hela hushållets ekonomi.

Cancer- och Allergifondens bidrag är till för att den som är sjuk (eller vårdnadshavaren) ska kunna betala läkarbesök, mediciner och andra helt nödvändiga omkostnader som uppstår vid sjukdom. De vill också ge människor möjlighet att gå i samtalsterapi, hyra en stuga med familjen eller annan typ av rekreation som ger en chans till miljöombyte och återhämtning.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Fler nyheter:

Pengar
Cancer generellt

Om försäkringar vid allvarlig sjukdom

Försäkringar är kanske inte det första man funderar över när man drabbats av en allvarlig sjukdom och pengar är självklart inte allt. Men att behöva oroa sig för ekonomin samtidigt som man kämpar mot sjukdomen är givetvis inte så kul.

Kraftens hus Stockholm flyttar in
Cancer generellt

Invigningen av Kraftens hus Stockholm

Nu öppnar Kraftens hus Stockholm i och de håller invigning under tre dagar med start den 28 mars med en officiell invigning. Den andra dagen 29 mars vänder sig särskilt till cancerberörda och den tredje 30 mars särskilt till vårdpersonal.

Om PALEMA

Hjälp oss dela ut broschyrer

Det är alltför många drabbade av våra cancerdiagnoser som inte känner till att vi finns. Vi vill såklart nå alla drabbade för att kunna ge råd, stöd och information. Vill du hjälpa oss nå ut till fler?

Pin It on Pinterest