PALEMAs nöjdhetsenkät 2024

Nu är det dags för er alla att göra er röst hörd och tala om hur nöjda ni är med den vård ni erhållit. Enkäten tar cirka 10-15 minuter att genomföra och vi vore tacksamma om ni alla ville svara på den, ju fler svar vi får, ju bättre bild får vi på nöjdheten! Ni som är anhöriga/närstående kan svara på enkäten i den drabbades ställe om denna person inte vill/kan/orkar svara själv. Men observera då att ni måste ha tillräckliga kunskaper om den drabbades sjukdomsresa för att kunna svara på ett korrekt sätt. Eller så kan ni göra det tillsammans med den drabbade.

Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Kirurgi mot fetma kan reducera risken för flera cancersorter

av | 7 december, 2022 | Levercancer, Matstrupscancer (Esofaguscancer)

Enligt en större undersökning kan operation mot fetma leda till hälften så stora risker för vissa cancertyper. Lever- och matstrupscancer tillhör den gruppen som kan dra nytta av operation. Fetma är dessutom farligt i många andra hänseenden, så hälsoeffekterna blir ännu större med denna typ av kirurgi.

Fetma är en kronisk sjukdom som ofta kräver långsiktig behandling och uppföljning. Det är en amerikansk studie och där sägs det att fetma håller på att gå om rökning som största anledning till cancer. Av den typen av anledningar som går att förebygga. Fetma är en kronisk sjukdom som ofta kräver långsiktig behandling och uppföljning. I den nya studien analyserade forskare resultaten av tidigare studier som tittade på cancerrisk hos mer än 18 miljoner människor med fetma.

Kirurgi mot fetma kan reducera risken för flera cancersorter

Av dessa hade nästan en miljon genomgått en operation mot övervikt. Forskarna fann att personer med fetma som genomgått överviktskirurgi hade en avsevärt lägre risk att utveckla fem typer av solida tumörer som inte är relaterade till hormonnivåer. Även risker med hormonella cancerformer reduceras genom kirurgi.

Skillnad på hormonella och icke-hormonella cancersorter

Processerna i kroppen som tros driva denna högre cancerrisk är varierande, och forskarna förstår fortfarande inte helt grunderna för kopplingarna. För hormondrivna cancerformer är däremot kopplingen till cancer ganska tydlig. Fetma ökar produktionen av hormoner som dessa cancerformer kapar för att underblåsa deras tillväxt. Det minskar också produktionen av andra molekyler som kan hålla dessa och andra hormoner i schack.

Fetma ökar också kronisk inflammation i kroppen, vilket anses leda till kronisk stress i cellerna och så småningom orsakar skador på DNA.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Pin It on Pinterest