PALEMAs nöjdhetsenkät 2024

Nu är det dags för er alla att göra er röst hörd och tala om hur nöjda ni är med den vård ni erhållit. Enkäten tar cirka 10-15 minuter att genomföra och vi vore tacksamma om ni alla ville svara på den, ju fler svar vi får, ju bättre bild får vi på nöjdheten! Ni som är anhöriga/närstående kan svara på enkäten i den drabbades ställe om denna person inte vill/kan/orkar svara själv. Men observera då att ni måste ha tillräckliga kunskaper om den drabbades sjukdomsresa för att kunna svara på ett korrekt sätt. Eller så kan ni göra det tillsammans med den drabbade.

Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Inför screening mot fler sorters cancer – och snabbt

av | 14 februari, 2023 | Cancer generellt

Vi måste bli bättre på att upptäcka cancersjukdomar så tidigt som möjligt, skriver sex företrädare för cancerområdet på DN debatt.
Utvecklingen inom cancerområdet har gått fort det senaste decenniet, nya avancerade diagnosmetoder kan exempelvis identifiera det speciella gen­uttrycket för en tumör, immunterapi och andra målinriktade behandlingar kan förlänga livet hos drabbade och i bästa fall helt bota och och mer exakt kirurgi och strålningsmetoder har införts.

Tidig upptäckt är A och O för en framgångsrik cancerbehandling och för “våra” PALEMA-diagnoser är det extra viktigt. Ju tidigare diagnos desto större möjlighet till ett bra behandlingsresultat, förlängd överlevnad och i bästa fall bot.

screening cancer

Men en stor del av de som får en cancerdiagnos börjar ju med ett besök i primärvården och därför ställer det höga krav på kompetensen hos de läkare som arbetar där. Men med en stressig arbetsmiljö på underbemannade vårdcentraler och inte sällan nyutexaminerade läkare med mindre rutin, så är det tyvärr inga goda förutsättningar för att upptäcka en inte sällan svårupptäckt cancer.

Nationella screeningprogram kan vara en effektiv metod, vilket inte minst Sveriges arbete med mammo­grafi för att upptäcka bröstcancer visar. EU-kommissionen har tagit fram rekommendationer till medlemsländerna kring screening som säger att senast 2025 bör länderna ha heltäckande screening­program för bröstcancer, livmoderhalscancer och tjock- och ändtarmscancer. De utvidgar även rekommendationen till lungcancer, prostatacancer, och till viss del  till magsäckscancer.

Läs även: Europeiska rådet har uppdaterat rekommendationerna om cancerscreening

Sverige har i grunden en mycket väl fungerande cancervård men frågan regeringen och regionerna bör ställa sig är: Gör vi verkligen allt vi kan i kampen mot cancer?

Idag är svaret nog nej, men Sverige skulle kunna bli ett föregångsland när det gäller förebyggande, tidig upptäckt och effektiv behandling av cancersjukdomar – på ett regionalt och socioekonomiskt jämlikt sätt.

Läs mer i debattartikeln i DN om hur debattörerna föreslår att det ska gå till.

Debattörerna är dessa:

Margareta Haag, ordförande, Nätverket mot cancer

Ebba Hallersjö Hult, ledare, Nollvision cancer

Karin Liljelund, vice ordförande, Lungcancerföreningen

Malin Parkler, ordförande, Lif – de forskande läkemedelsföretagen

Jens Schollin, ordförande, Barncancerfonden

Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare, Cancerfonden

Källa: DN

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Palema Företagsvän
Om PALEMA

Vi söker fler företagssponsorer!

Vi söker nu fler företagssponsorer som kan hjälpa oss att få en stabilare ekonomi där vi kan bli mindre beroende av enbart gåvor och donationer för att kunna driva vår verksamhet. Känner du någon, driver du företag själv, eller vill du rentav hjälpa till i vår sponsorgrupp?

Palema Företagsvän
Om PALEMA

Vi söker fler företagssponsorer!

Vi söker nu fler företagssponsorer som kan hjälpa oss att få en stabilare ekonomi där vi kan bli mindre beroende av enbart gåvor och donationer för att kunna driva vår verksamhet. Känner du någon, driver du företag själv, eller vill du rentav hjälpa till i vår sponsorgrupp?

Pin It on Pinterest