Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Fysioterapi under behandling av matstrupscancer har gett starka resultat

av | 24 februari, 2023 | Cancer generellt, Matstrupscancer (Esofaguscancer)

Studien PRESO (Prehabilitation and Rehabilitation for patients with oEsophageal cancer) är nu färdiginkluderad. 25 patienter med cancer i matstrupen, som ska få onkologisk och kirurgisk behandling med botande syfte har deltagit i studien.
Patienterna som deltagit i studien har erbjudits fysioterapi före och efter operation samtidigt som de fått onkologisk behandling. När Kerstin Björkling Grundel fick frågan om att delta i studien blev svaret självklart ja. I september 2021 blev hon diagnostiserad med cancer i matstrupen. Hon hade haft problem med att maten fastnade i matstrupen under sommaren och tog kontakt med vården. Efter tester och återbesök blev det till slut klart att det berodde på en tumör. I samband med diagnosen fick hon frågan om hon ville delta i pilotstudien PRESO.
Träning
– Jag har alltid gått på Friskis & Svettis, så träning är inte främmande för mig. Men i och med cancerdiagnosen undrade jag hur det skulle få mig att må och om jag skulle orka. Samtidigt blev jag både glad och tacksam för att jag fick frågan. Jag har varit med i andra studier också men det här gav något tydligt tillbaka, förklarar Kerstin Björkling Grundel.

Nu implementeras PRESO i verksamheten

Tack vare den positiva återkopplingen och det preliminära positiva resultatet har man nu valt att implementera det nya arbetssättet i verksamheten. Nya patienter blir erbjudna möjligheten att få behovsstyrd muskel- och konditionsträning i samband med den onkologiska behandlingen på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print: