Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Blixtsnabb utveckling inom blodanalys – “Det är Sverige som leder racet”

av | 10 mars, 2023 | Cancer generellt, Forskning

Tusentals analytiska tester – med hjälp av en enda droppe blod. Det som avslöjades som en bluff för bara några år sedan är nu verklighet, enligt KTH-professorn och serieentreprenören Mathias Uhlén.

Nyligen publicerade Mathias Uhlén tillsammans med en forskargrupp en studie där en ny strategi för cancerdiagnostik prövades. Med hjälp av artificiell intelligens skapades en modell för vilka proteiner som uttrycks vid olika cancerformer, och forskarna använde metoden för att via analys av bara en enstaka droppe blod kunna upptäcka ett dussin av de vanligaste cancerformerna.

Han beskriver utvecklingen på området som revolutionerande, och menar att de bluffpåståenden som gjordes av det skandalomsusade amerikanska företaget Theranos och dess chef Elisabeth Holmes nu kan blir verklighet på riktigt – och mer därtill.

blodprov finger

– Hon sa för åtta år sedan att deras bolag skulle kunna göra hundratals analytiska tester med hjälp av en liten bloddroppe. Idag kan vi göra 3 000 analytiska tester med en droppe blod. Så det som då var omöjligt och en bluff är idag verklighet.

Förhoppningen är att den nya metoden i framtiden ska kunna användas på bred front för att ge tidigare upptäckt av cancer, innan symtom uppträder, och leda till både billigare diagnostik och bättre överlevnad.

– Man kan exempelvis tänka sig att man screenar alla människor över 50 år varje år via hemprovtagning, som man skickar in till ett labb. Om man då är positiv vid denna pre-screening så blir man inkallad och får göra en mer noggrann analys.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print: