010 / 146 51 10

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

Robotkirurgi effektiv vid cancer i lever, gallvägar och bukspottkörtel

av | 14 mars, 2023 | Cancer generellt, Gallvägscancer, Levercancer, Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)

Tema Cancer i Huddinge satsar på robotkirurgi för att snabbare kunna operera de enklare formerna av cancer inom området övre buk.

Robottekniken gör det lättare att utföra mängder av minimalinvasiva ingrepp som minskar vårdtiden och med mindre påverkan på patienterna. Det medför även lösgörning av mer tid för de svårare operationerna.

– Genom att välja robotkirurgi istället för öppen kirurgi kortas både vård- och återhämtningstid, och vi vill inte behöva välja bort minimalinvasiv kirurgi på grund av kapacitetsbrist, säger Stefan Gilg, överläkare och sektionschef för lever- och pankreaskirurgi.

Robotkirurgi effektiv vid cancer i lever, gallvägar och bukspottkörtel

Första steget var att införskaffa ytterligare en robot till Huddinge, och att utbilda tillräckligt många robotkirurger. De har gått från 10% till 60-70% inom miniinvasiva operationer för vissa diagnoser inom lever, gallgång och pankreas.

– Det har varit viktigt för oss att kunna erbjuda så många patienter som möjligt den nya tekniken, för vid cancer är snabb behandling och återhämtning en viktig faktor. Nu när vi har kapacitet och kunskap nog att genomföra de mer standardiserade operationerna, kan vi i ett nästa steg satsa på att vidareutvecklas när det gäller den mer komplexa robotkirurgin, säger Stefan Gilg, som ör övertygad om att robotkirurgin kommer att utvecklas i snabb takt.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Fler nyheter:

Pengar
Cancer generellt

Om försäkringar vid allvarlig sjukdom

Försäkringar är kanske inte det första man funderar över när man drabbats av en allvarlig sjukdom och pengar är självklart inte allt. Men att behöva oroa sig för ekonomin samtidigt som man kämpar mot sjukdomen är givetvis inte så kul.

Kraftens hus Stockholm flyttar in
Cancer generellt

Invigningen av Kraftens hus Stockholm

Nu öppnar Kraftens hus Stockholm i och de håller invigning under tre dagar med start den 28 mars med en officiell invigning. Den andra dagen 29 mars vänder sig särskilt till cancerberörda och den tredje 30 mars särskilt till vårdpersonal.

Om PALEMA

Hjälp oss dela ut broschyrer

Det är alltför många drabbade av våra cancerdiagnoser som inte känner till att vi finns. Vi vill såklart nå alla drabbade för att kunna ge råd, stöd och information. Vill du hjälpa oss nå ut till fler?

Pin It on Pinterest