Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

010 / 146 51 10

Om försäkringar vid allvarlig sjukdom

av | 29 mars, 2023 | Cancer generellt

Försäkringar är kanske inte det första man funderar över när man drabbats av en allvarlig sjukdom och pengar är självklart inte allt. Men att behöva oroa sig för ekonomin samtidigt som man kämpar mot sjukdomen är givetvis inte så kul.

Inte sällan blir man sjukskriven och får en lägre inkomst när man drabbas av en allvarlig sjukdom med efterföljande behandlingar och rehabilitering. Man kanske också får ökade kostnader om man behöver köpa in nya saker, exempelvis en ny säng. Att få ersättning från en försäkring kan då vara viktigt för att underlätta ens vardag.

Så det är att rekommendera att se över sitt försäkringsskydd och vad man kan få för ersättning. De flesta olycksfallsförsäkringar ger ersättning vid akut inläggning på sjukhus, en hel del sjukdoms- och/eller olycksfallsförsäkringar har ersättningar för specifika diagnoser, samt ger vissa försäkringar ersättning för ”förlorade organ” såsom en bortopererad magsäck eller bukspottkörtel.

Pengar

Löf

Sedan finns det en försäkring som alla som får vård av regionerna har, men som inte alla känner till. Alla Sveriges regioner har nämligen tecknat patientförsäkring hos Löf, och där kan man få ersättning för följande:

  • för skador som inträffat i samband med hälso-, sjuk- eller tandvård
  • för skador som varit möjliga att undvika
  • för skador som orsakats av fel på eller felaktig hantering av medicinteknisk produkt eller sjukvårdsutrustning
  • för skador som orsakats av felaktig eller försenad diagnos
  • om smittämne överförts vid behandling och lett till infektion
  • för vissa olycksfallsskador
  • för skador som orsakats av felmedicinering.

Mer information

Om man nu känner att man inte orkar med att ta tag i allt detta själv, tar man lämpligen hjälp av en anhörig/närstående!

Om Löf

Löf (Löf regionernas ömsesidiga försäkringsbolag) är ett rikstäckande försäkrings­bolag som har till huvuduppgift att försäkra de vårdgivare som finansieras av regionerna. Deras slutkunder är de patienter som drabbats av en patientskada. Deras uppdrag är att utreda och lämna ersättning till patienter som skadas i vården samt att bidra till att antalet skador i vården minskar.

Om du drabbas av en skada i samband med hälso-, sjuk- eller tandvård kan du ha rätt till ekonomisk ersättning enligt patientskadelagen. För dig som vårdas inom regionfinansierad vård finns Löf.

Löf är ett ömsesidigt försäkringsbolag som ägs av sina försäkringstagare, regionerna. Verksamheten omsätter årligen cirka 1,5 miljard kronor och har en balansomslutning på cirka 14 miljarder kronor.

De är cirka 200 medarbetare som arbetar med försäkring, skadereglering och patientsäkerhet. Deras arbetsplats finns centralt på Södermalm i Stockholm.

Tack till PALEMAs styrelseledamot Fredrik Ejserholm för denna information!

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Fler nyheter:

Pressträff 230601
Cancer generellt

Första steg mot en förändrad sjukvård

Den 1 juni höll sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson, energi- och näringsminister samt vice statsminister Ebba Busch och Carina Ståhl Herrstedt, ledamot socialutskottet, en pressträff om hur man tänker sig förändra svensk sjukvård.

Om PALEMA, Övrigt

Mariannes swimrun för PALEMA

Marianne är en av PALEMAs medlemmar som drabbats av Pankreascancer och som för att orka med kampen mot sjukdomen aktiverar sig med bland annat swimruns. Nu i sommar ska hon delta i två sådana.

Vi tackar våra sponsorer för deras oumbärliga stöd!

Weekend Webbexperterna
NMV Group
Wavebox
Jurio partner

Pin It on Pinterest