Patienter som behandlades med både IV C-vitamin och kemoterapi överlevde i genomsnitt 16 månader, jämfört med åtta månader för dem som endast fick kemoterapi.
Dessa resultat publicerades i novembernumret av tidskriften Redox Biology.

Förbättrad överlevnad och livskvalitet
Studien inkluderade 34 patienter med stadium 4 metastaserad bukspottkörtelcancer, som slumpmässigt fördelades till att antingen få standardkemoterapi (gemcitabin och nab-paclitaxel) eller samma kemoterapi kombinerat med infusioner av högdos C-vitamin. Utöver fördubblad total överlevnad visade resultaten att progressionen av sjukdomen saktades ned, från fyra månader till sex månader.
Joe Cullen, professor vid University of Iowa och seniorförfattare till studien, beskriver resultaten som banbrytande. “Detta är en extremt dödlig sjukdom med mycket dåliga utfall. Att kunna förlänga överlevnaden från åtta till 16 månader är betydande,” säger han. Dessutom noterades att patienter upplevde färre biverkningar och tolererade behandlingen bättre.
Tidigare forskning från samma forskargrupp har visat att intravenöst C-vitamin, till skillnad från oralt intag, når mycket höga nivåer i blodet. Dessa koncentrationer orsakar kemiska reaktioner i cancerceller som gör dem mer mottagliga för kemoterapi och strålning. Trots initial skepsis mot C-vitamin som cancerbehandling, har resultaten från både laboratoriestudier och kliniska prövningar varit lovande.
Ett bredare perspektiv
Förutom denna studie har forskargruppen publicerat liknande framgångsrika resultat för glioblastom, en aggressiv hjärncancer, där IV C-vitamin kombinerades med standardbehandling. Ytterligare en fas 2-studie pågår för icke-småcellig lungcancer, och resultaten förväntas inom kort.
Cullen och hans team framhåller att denna behandling, som är både billig och väl tolererad, har potential att förbättra behandlingen av några av de dödligaste cancerformerna. Han avslutar med att poängtera att forskningens framsteg, från cellstudier till kliniska prövningar, visar på den stora potentialen för IV C-vitamin i cancerterapi.
Oralt intag fortfarande potentiellt skadligt vid cancer
Vi har tidigare skrivit om svensk forskning av professor Martin Bergö som påvisat att C-vitamin och andra antioxidanter kan påskynda tumörtillväxt och metastasering vid cancer. Vad ska man då tro om denna studie? Vi frågade Martin Bergö som svarade att det är stor skillnad att ta C-vitamin oralt, dvs i tablett- eller pulverformat och att få det intravenöst i mycket stora doser som denna senaste studien handlar om. Han förklarar:

Vid dessa höga koncentrationer bildas väteperoxid (H₂O₂) i den extracellulära miljön, vilket kan diffundera in i celler och skapa oxidativ stress. Detta kan selektivt döda cancerceller, samtidigt som normala celler oftast förblir opåverkade.”
- https://palema.org/2023/09/08/antioxidanter-okar-blodflodet-i-cancertumorer/
- https://palema.org/2022/06/03/kan-c-vitamin-och-antioxidanter-sprida-cancer/
Webbinarium med professor Martin Bergö i ämnet
Vi höll ett webbinarium i ämnet med Martin Bergö redan 2020 och har ni missat det kan ni se det här under. Delen om C-vitaminer och antioxidanter börjar vid 50:30.