Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Aktiv mot cancer vill göra träning till en del av cancerbehandlingen

av | 25 april, 2025 | Cancer generellt

Insamlingsstiftelsen Aktiv mot cancer vill göra fysisk aktivitet till en integrerad del av cancervården. Målet är att skapa förutsättningar för individanpassad träning på sjukhus i samband med behandlingen.

Initiativet har hyllats inom vården och nu öppnar insamlingsstiftelsen ett 90-konto för att stärka insamlingsarbetet.
– Det finns en lång rad positiva effekter med fysisk ansträngning i samband med cancervård och det här är något som borde ha funnits sedan länge, säger Bengt-Olof Petersen.

Onkologer, forskare och vårdpersonal har länge framhållit hur fysisk aktivitet före, under och efter en cancerbehandling bidrar till ett antal positiva effekter. Många patienter upplever att biverkningarna blir färre eller mildare, tröttheten blir mindre och livskvaliteten förbättras samtidigt som överlevnaden ökar.

I Norge finns det sedan länge så kallade ”pusterum” på många sjukhus där utbildade instruktörer leder individanpassade träningspass för cancerpatienter i samband med behandlingar – men i Sverige saknas konceptet helt. Det vill den nystartade insamlingsstiftelsen Aktiv mot cancer ändra på. Sedan förra året är stiftelsen i diskussioner med svenska sjukhus om att skapa träningslokaler i anslutning till onkologiavdelningar och redan i höst kommer de första instruktörerna att utbildas vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm.

– Vi har fått väldigt positiv respons hittills, särskilt från onkologer och de som arbetar nära cancerpatienter. För många av dem är det uppenbart hur viktig träningen är i samband med cancervård. Utomlands kallas det Exercise Oncology och har forskats på länge. Utöver färre biverkningar och bättre effekt av behandlingar ger det en känsla av kontroll över sin situation. Det är synd att svenska cancerpatienter inte har erbjudits de här möjligheterna, säger Bengt-Olof Petersen, och fortsätter:

– Jag fick upp ögonen för den här frågan när jag fick min cancerdiagnos 2020. Vården är i allmänhet väldigt bra, men när det gäller fysisk aktivitet så fick man egentligen bara en broschyr där det stod att det är bra att röra på sig. Det förvånade mig. En tid senare lärde jag känna Inge Nilsson via en patientförening och när det visade sig att vi delade samma frustration bestämde vi oss för att göra något åt det.

”90-konto är en kvalitetsstämpel”

Bengt-Olof Petersen och Inge Nilsson reste till Oslo för att besöka organisationen Aktiv mot kreft som ligger bakom träningslokalerna på norska sjukhus. Besöket resulterade i att duon valde att starta en svensk systerorganisation för att ge patienter i Sverige samma möjligheter som i Norge. Ambitionen är att samla in medel genom en insamlingsstiftelse för att finansiera iordningställandet av träningslokaler, utbilda instruktörer och stå för alla driftkostnader under de tre första åren. För att stötta insamlingsarbetet har Aktiv mot cancer ansökt om ett 90-konto som har beviljats av Svensk Insamlingskontroll. Ett 90-konto innebär bland annat krav på att minst 75 procent av de insamlade medlen tillfaller ändamålet och att redovisningen granskas av en utomstående revisor.

– Vi är en nystartad organisation och vill att alla som väljer att engagera sig i det vi gör ska känna sig helt trygga med att pengarna används rätt. Då är 90-kontot det bästa sättet. Vi upplever att många ser det som en kvalitetsstämpel och att de flesta som kan tänka sig att bidra förväntar sig att vi har ett 90-konto. Dessutom vet vi att många stiftelser och företag anser att det är viktigt, säger Bengt-Olof Petersen innan han avslutar:

– För oss har det varit lite av en förutsättning för att kunna göra det här och vi är väldigt glada över att det är på plats. Förhoppningsvis kan det bidra till att vi ser de första pusterummen även på svenska sjukhus inom en snar framtid.

Aktiv mot cancer

Aktiv mot cancer är även en av våra sponsorer för vår Pilgrimsvandring 2025 vilket vi är tacksamma för.

Ni kan läsa mer om dem på deras hemsida.

Följ PALEMAs pilgrimsvandring 2025 HÄR.

Om Svensk Insamlingskontroll

Svensk Insamlingskontroll är en ideell förening som beviljar 90-konton till organisationer som bedriver offentlig insamling och som uppfyller högt ställda krav. Svensk Insamlingskontroll har över 80 års erfarenhet av att kontrollera insamlingsorganisationer med 90-konto. Huvudmän är LO, SACO, TCO och Svenskt Näringsliv.

Vad är Blåljuscancer? Klicka för mer info!

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Vi tackar våra sponsorer för deras oumbärliga stöd!

Weekend Webbexperterna
Wavebox
Weekend Webbexperterna
Mediemerah

Fler nyheter:

More news:

Sören Stahlschmidt
Cancer generellt, Forskning

Så kan AI hjälpa läkare att förutsäga cancerförlopp

Läkare ställs ofta inför svåra och avgörande frågor från sina cancerpatienter: Hur länge har jag kvar att leva? Kommer sjukdomen tillbaka – och i så fall, när? För att kunna besvara sådana frågor har doktoranden Sören Stahlschmidt vänt sig till artificiell intelligens. Resultatet av forskningen kan ge läkare bättre förutsättningar att ge tillförlitliga svar.

Sören Stahlschmidt
Cancer generellt, Forskning

Så kan AI hjälpa läkare att förutsäga cancerförlopp

Läkare ställs ofta inför svåra och avgörande frågor från sina cancerpatienter: Hur länge har jag kvar att leva? Kommer sjukdomen tillbaka – och i så fall, när? För att kunna besvara sådana frågor har doktoranden Sören Stahlschmidt vänt sig till artificiell intelligens. Resultatet av forskningen kan ge läkare bättre förutsättningar att ge tillförlitliga svar.

Pin It on Pinterest