Man talar om godartade (benigna) och elakartade (maligna) tumörer. Godartade tumörer kan ibland bli stora, men de har inte samma förmåga som de elakartade att växa igenom andra vävnader. De sprider sig inte heller till andra organ i kroppen.
Det är svårt att generellt svara på hur orolig man ska vara om man upptäcker en knöl och om en godartad tumör kan övergå till att bli elakartad.
Det är dock viktigt att man låter en läkare bedöma en nytillkommen knöl som man inte känner igen och som inte försvinner spontant inom ett par veckor, eller om en knöl tillväxer.
Man kan sällan själv avgöra om en tumör är godartad eller elakartad; det måste en expert avgöra.

De flesta godartade tumörer orsakar inga problem men man ska vara mer observant på andra, så att de inte tillväxer och utvecklas till cancer.
Elakartad (malign) tumör bildar metastaser
Om celler från en elakartad tumör lossnar, kan de följa med blodet eller lymfan till andra ställen i kroppen och bilda nya tumörer, så kallade metastaser (dottertumörer).
Ibland kan man bara genom en läkarundersökning avgöra om en tumör är godartad eller elakartad.
Vissa tumörer har ett typiskt sätt att växa på och man kan genom röntgen få en stark misstanke om att det rör sig om en cancer.
Vävnadsprov visar om tumören är elakartad eller godartad (benign)
Man kan ibland med hjälp av radiologi, röntgen, avgöra om en tumör är malign eller benign, men om det inte går får man gå vidare och ta ett vävnadsprov.
Via den histopatologiska undersökningen kan man få besked om cellerna är godartade eller elakartade.
Man tittar då bland annat på cellernas och cellkärnornas storlek, form, tillväxthastighet och egenskaper via olika färgningar för olika proteiner för att avgöra graden av avvikelse från det normala.
Här kan ni se en film som förklarar det hela: