I ett reportage i Onkologi i Sverige lyfts arbetet på Anocca fram – ett svenskt biotechbolag som nu är på väg in i klinik med nästa generations TCR-T-cellterapi.
I artikeln får läsaren inblick i hur svensk teknologi, ingenjörskonst och systemtänkande kan utmana globala strukturer inom cancervård.
Bukspottkörtelcancer är en av de mest aggressiva och dödliga cancerformerna, med en femårsöverlevnad på endast 10–12 %.
Trots stora framsteg inom cancerbehandling har just denna typ av cancer länge varit mycket svår att behandla effektivt. Men nu växer hoppet, tack vare svensk forskning och banbrytande teknik.

Det svenska bioteknikföretaget Anocca, baserat i Astra Zenecas tidigare lokaler i Södertälje, utvecklar avancerade immunterapier med hjälp av kroppens egna T-celler. Genom TCR-T-cellterapi – där T-celler modifieras genetiskt för att känna igen och bekämpa cancerceller – hoppas man kunna behandla även svåråtkomliga, solida tumörer.
Tekniken innebär att man skräddarsyr behandlingar utifrån varje patients unika genetiska profil. Anocca planerar att starta sin första kliniska studie sommaren 2025, med fokus på patienter med spridd bukspottkörtelcancer som bär den vanliga KRAS-mutationen. Studien kommer att omfatta upp till 35 patienter vid kliniker i Europa.
Företaget har vuxit snabbt sedan starten 2014 och har idag omkring 130 anställda. Genom starkt investerarstöd och en självständig utvecklingsmodell har Anocca etablerat sig som en ledande aktör inom T-cellbaserad cancerterapi. Det som länge varit en dödsdom för många patienter kan nu bli en möjlighet till överlevnad. Framtiden för cancerbehandling ser ljusare ut – och den börjar i Sverige.