Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Bekämpa terapiresistens vid matstrupscancer

av | 29 maj, 2025 | Forskning, Matstrupscancer (Esofaguscancer)

År 2035 förväntas cancer bli den vanligaste dödsorsaken inom Europeiska unionen. Terapiresistens är en huvudorsak till höga återfallsfrekvenser, sjuklighet och dödlighet.
Matstrupsadenokarcinom (EAC) är den vanligaste formen av matstrupscancer i västvärlden och är ett tydligt exempel på en cancerform med hög terapiresistens.

Denna resistens beror på EAC:s starka förmåga att utveckla motståndskraft mot behandling samt dess varierande svar på olika terapier. Dessutom saknas det i dagsläget en gemensam behandlingsstandard för EAC inom EU, då olika behandlingsmetoder används i olika länder.

Detta understryker behovet av att samla expertis och skapa en enhetlig forskningsplattform anpassad för EAC. För att förbättra patienternas prognos krävs en djupare förståelse för de molekylära och cellulära mekanismerna bakom terapiresistens.

woman punching the air during golden hour
PRESSURE-konsortiet är ett EU-finansierat MSCA-doktorandnätverk som syftar till att utbilda unga forskare och etablera en gemensam behandlingsstrategi för matstrupsadenokarcinom i EU, baserat på verkliga data och avancerade sjukdomsmodeller. Konsortiet förenar expertgrupper från Nederländerna, Tyskland, Italien, Sverige, Tjeckien, Frankrike och Danmark för att gemensamt ta itu med de största utmaningarna inom EAC-behandling.

PRESSURE:s medlemmar har var för sig byggt upp omfattande samlingar av prover, sjukdomsmodeller, klinisk data, vetenskaplig expertis och avancerad teknik. För närvarande sysselsätter de 10 doktorander som forskar kring dessa vetenskapliga utmaningar i både akademiska och industriella miljöer. De får tvärvetenskaplig utbildning inom relevanta områden och sektorer.

Sedan 2024 arbetar de med att:

  • Kartlägga terapiresistensprofiler i olika prekliniska modeller av EAC;
  • Generera molekylär data (DNA och RNA) för dessa modeller;
  • Undersöka substanser med terapeutisk potential.

Deras doktorander gör även praktik hos andra medlemmar i konsortiet, vilket ger värdefull erfarenhet av internationell och tvärvetenskaplig utbildning samt möjligheten att arbeta inom både preklinisk och klinisk forskning.

PRESSURE-konsortiet möts fysiskt årligen och håller regelbundna digitala möten. Dessa möten gör det möjligt att presentera forskningsresultat, diskutera vetenskapliga idéer och samarbeta kring framtida experiment. De årliga mötena inkluderar även specialiserad utbildning inom cancerbiologi, epidemiologi och avancerad avbildningsteknik.

Vid deras senaste möte delade Dave Chuter från Digestive Cancers Europe (DiCE) med sig av sina erfarenheter som patient med matstrupscancer. Hans berättelse gav ett viktigt patientperspektiv som bidrar till att förbättra och fördjupa doktorandernas forskning.

Deras slutmål är att förbättra behandlingsresultaten för patienter genom en ökad förståelse för terapiresistens och utveckling av effektiva, evidensbaserade behandlingar.

För mer information och löpande uppdateringar om PRESSURE-konsortiet, följ dem på LinkedIn eller besök deras webbplats

För ytterligare frågor kan man kontakta dem på pressure@amsterdamumc.nl.
Vad är Blåljuscancer? Klicka för mer info!

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Vi tackar våra sponsorer för deras oumbärliga stöd!

Weekend Webbexperterna
Wavebox
Weekend Webbexperterna
Mediemerah

Fler nyheter:

More news:

Sören Stahlschmidt
Cancer generellt, Forskning

Så kan AI hjälpa läkare att förutsäga cancerförlopp

Läkare ställs ofta inför svåra och avgörande frågor från sina cancerpatienter: Hur länge har jag kvar att leva? Kommer sjukdomen tillbaka – och i så fall, när? För att kunna besvara sådana frågor har doktoranden Sören Stahlschmidt vänt sig till artificiell intelligens. Resultatet av forskningen kan ge läkare bättre förutsättningar att ge tillförlitliga svar.

Sören Stahlschmidt
Cancer generellt, Forskning

Så kan AI hjälpa läkare att förutsäga cancerförlopp

Läkare ställs ofta inför svåra och avgörande frågor från sina cancerpatienter: Hur länge har jag kvar att leva? Kommer sjukdomen tillbaka – och i så fall, när? För att kunna besvara sådana frågor har doktoranden Sören Stahlschmidt vänt sig till artificiell intelligens. Resultatet av forskningen kan ge läkare bättre förutsättningar att ge tillförlitliga svar.

Pin It on Pinterest