Vitamin D är ett fettlösligt vitamin som traditionellt har kopplats till benhälsa, men ny forskning visar att det även spelar en viktig roll för mag-tarmhälsan. Studier på både djur och människor visar att låga nivåer av vitamin D är förknippade med flera mag-tarmsjukdomar, såsom inflammatorisk tarmsjukdom (IBD), divertikulit, koloncancer och leversjukdom.
Brist på vitamin D är vanligt globalt sett, särskilt hos afroamerikanska (82 %) och latinamerikanska (63 %) befolkningsgrupper i USA.

Vitamin D produceras främst genom solljus, men finns även i kosten och som kosttillskott. Det omvandlas till sin aktiva form i levern och njurarna. I tarmen binder vitamin D till receptorer i immunförsvaret och påverkar gener kopplade till inflammation, celltillväxt och tumörutveckling. Det har även visat sig kunna påverka tarmens mikrobiom och stärka tarmens slemhinnebarriär.
Koloncancer har också ett starkt samband med vitamin D. Låga nivåer ökar risken för sjukdom och ger sämre prognos, medan högre nivåer verkar skyddande, bland annat genom påverkan på DNA-reparerande proteiner som sirtuiner. Den rekommenderade dagliga dosen är upp till 2000 IE (internationella enheter) vitamin D3, vilket anses vara effektivt och säkert även vid långvarig användning.
Trots detta avråder Endocrine Society från generell screening eller tillskott, utom i särskilda riskgrupper såsom äldre, personer med osteoporos eller malabsorption. Med tanke på sambandet mellan vitamin D-brist och mag-tarmsjukdomar bör vårdpersonal överväga riktad testning eller tillskott, särskilt hos högriskpatienter, som en del av förebyggande och behandlande insatser.