Rapporten lyfter fram viktiga insikter om hur förutsättningarna för klinisk forskning ser ut idag samt hur mindre enheter kan stärka sin kapacitet att delta i kliniska studier för att säkerställa jämlik tillgång för patienter oavsett geografisk placering.
Regionala cancercentrum i samverkan har genom sin nationella arbetsgrupp för Klinisk Forskning publicerat en ny rapport som belyser förutsättningar och utmaningar för att bedriva kliniska studier inom cancervården i Sverige.
Rapporten baseras på en omfattande enkätundersökning med 422 respondenter från samtliga sjukvårdsregioner samt djupintervjuer med representanter från mindre sjukhus som framgångsrikt bedriver kliniska studier. Syftet är att identifiera goda exempel och presentera konkreta åtgärdsförslag för att öka antalet kliniska studier och förbättra patienters tillgång till forskning.

– Ur ett jämlikhetsperspektiv är det viktigt att alla patienter får tillgång till deltagande i kliniska studier då det kan vara en möjlighet att få tillgång till nya behandlingar samt bidra till att driva utvecklingen av cancervården framåt. På mindre sjukhus är kliniska studier inte lika självklart och där vill vi gärna stödja uppbyggnaden av infrastruktur för att möjliggöra deltagande i kliniska studier samt sprida goda exempel på att det faktiskt går att få till,” säger Ami Larsson ordförande för nationella arbetsgruppen för klinisk forskning inom RCC.
Bland rapportens slutsatser framgår bland annat:
- Behovet av tydligt formulerade uppdrag och uppföljningsbara mål för att forskning ska integreras som en viktig del i cancervården.
- Vikten av tillgänglig infrastruktur med stödjande funktioner med ökat administrativt och juridiskt stöd för att underlätta för kliniska studier på mindre sjukhus.
- Vikten av tid och förbättrade incitament för forskning samt kombinerade tjänster där exempelvis del av tjänst finansieras av FoU-medel och externa forskningsmedel.
- Betydelsen av regionala och nationella nätverk för att stärka samverkan mellan universitetssjukhus och mindre enheter.
- Ökat fokus på patient- och närståendesamverkan inom klinisk forskning.
Rapporten inkluderar även ett “startkit” med konkreta åtgärder för att stödja mindre enheter att bedriva kliniska studier. Detta omfattar bland annat strategier för etablering av central forskningsenhet som kan stödja olika kliniker, vikten av att främja olika forskningskompetenser och möjligheter för samverkan med universitetssjukhus. Rapporten bidrar till Regionala cancercentrums uppdrag och ambition att verka för en jämlik cancervård i Sverige, och att därmed främja de mindre sjukhusens möjligheter till forskning.
– RCC kan lyfta in jämlikhetsperspektivet tydligare och vikten av att även mindre enheter behöver bedriva forskning. Vidare kan vi sprida goda exempel på verksamheter där man faktiskt fått det att fungera samt stödja utvecklingen av regionala och nationella nätverk som behövs för att vi som en liten nation skall kunna samverka bättre kring kliniska studier,” säger Ami Larsson.