Sedan tidigare har allergimediciner visat sig ge en ökad överlevnad för bröstcancer och malignt melanom. Nu har även andra cancerformer studerats, där cancer i magsäck, bukspottkörtel och levercancer är bland de som visar bra resultat för ökad överlevnad.

Ett forskarlag från Lunds universitet har gjort en studie där de såg en förbättrad överlevnad när det gäller ett flertal cancersjukdomar. Forskarna tror även att vissa allergimediciner kan användas i samband med immunterapier för ännu bättre effekt.

Förbättra överlevnaden avsevärt

Antihistaminerna är antiinflammatoriska och det var därför forskarna började undersöka allergimedicinerna som potentiella cancerläkemedel. Eftersom det är känt att uppkomsten av cancer har många likheter med en inflammatorisk process. Nu går de vidare för att bekräfta resultaten i experimentella studier. 

Allergimedicin förbättrar överlevnad i flera cancersjukdomar
Ildikó Fritz, biträdande forskare i studien säger: ”…det viktigaste i nuläget är att randomiserade kliniska prövningar initieras, då Desloratadin är ett säkert, billigt och befintligt preparat som potentiellt kan förbättra överlevnaden avsevärt i ett antal mycket dödliga tumörsjukdomar.”

Läs mer

Pin It on Pinterest

Share This