Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

Hon pärlar för mamma – och för att inte fler ska drabbas

av | 3 september, 2019 | Cancer generellt, Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)

Susanne Wennberg är 44 år och bor i Märsta. För några år sedan kom dråpslaget: mamma Berith fick diagnosen obotlig bukspottkörtelcancer och fick veta att hon skulle dö.

“Det var en chock för oss allihop. Mig, pappa Börje och mina syskon Robert och Ingela. Mamma hade så mycket kvar hon ville göra – resa med våra barn och leva pensionärslivet med pappa”.

Det blev ett halvår fyllt av smärta och förtvivlan. Sökande efter second opinion och alternativa behandlingar. Hela familjen blev medlemmar i Palema. De läste allt som fanns att läsa – och om hur prognoserna blir bättre för i stort sett alla cancerformer, utom för dem med bukspottkörtelcancer.

“Tillsammans kläckte vi i familjen iden att göra armband för att sprida kunskap och sätta fokus på behovet av forskning så att dödligheten ska minska. Mamma var med och bestämde budskapet: Fight with Palema, berättar Susanne. Där hjärtat i armbandet fick symbolisera ordet with.”

En månad efter pensioneringen gick Berith bort, och familj och vänner samlades for begravning. Till Beriths minne bad familjen om pengar till Palema. På begravningen köpte många armbanden och det blev en bra slant till Palema.

“Nu har vi pärlat ca 600 armband och Palema säljer dem på sin webbplats. Alla kan göra något för att framtiden ska se ljusare ut för dem som drabbats, och det här är vårt sätt att bidra.”

Text: Ingela Wewertz
Bild: Lukas Wennberg, 8 år

 

 

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Senaste nyheterna:

Sommartider på PALEMA

Sommartider på PALEMA

Nu är sommaren här och vi hoppas att det kan bli lite avkoppling för er, både drabbade och anhöriga. Vi på kansliet och redaktionen drar ner på verksamheten under en tid, men finns tillgängliga för frågor. Det kan dock ibland dröja lite längre med svar.

läs mer
Precisionsmedicin ställer nya krav på cancervården

Precisionsmedicin ställer nya krav på cancervården

Precisionsmedicinerna är en revolution inom cancervården som samtidigt gör att det krävs ett nytänkande. Vid ett seminarium anordnat av Lif togs flera aspekter av detta upp: Förändrade vårdprogram, nya samarbeten, tillgång till diagnostik, delning av patientdata och ett utökat patientinflytande.

läs mer

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Pin It on Pinterest