010 / 146 51 10

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

Precisionsmedicin ger nya möjligheter till ett friskare liv – är du beredd att dela din hälsodata?

Vi är mitt uppe i en spännande tid där medicinska och tekniska framsteg har kommit så långt att vi på riktigt kan prata om skräddarsydd vård och behandling. Medicinsk forskning parallellt med utveckling inom bioteknik och AI har på senare år tagit stora kliv mot vad som tidigare mest var en avlägsen vision – precisionsmedicin.

Det innebär en omställning inom hälso- och sjukvården som gör att vi i dag kan förebygga och upptäcka sjukdomar i ett tidigt skede och ge effektivare behandlingar. Men med nya möjligheter följer även utmaningar, en av dem är att kunna hantera och dela hälsodata. Tillgång till hälsodata, inklusive genetisk information, om individer behövs för att kunna fortsätta att utveckla och implementera precisionsmedicin i sjukvården. Är du beredd att dela personlig data för ett friskare liv för dig och dina medmänniskor?

Utvecklingen inom hur vi diagnostiserar sjukdomar går fort framåt och idag finns möjlighet att göra mer precis diagnostik. Det innebär att många sjukdomar som vi tidigare sammanfattade under ett och samma namn kan ha flera olika orsaker.

Med en mer exakt diagnostik har läkaren bättre förutsättningar att ge en mer individanpassad behandling utifrån varje individs egna förutsättningar. Det här gäller inom flera olika sjukdomsområden, till exempel inom cancer.

Antalet patienter i Sverige som diagnostiseras med hjälp av genanalys ökar stadigt. Med nya möjligheter följer även utmaningar, en av dem är att kunna hantera och dela hälsodata

Karolinska Institutet har bjudit in Anna Martling, överläkaren och professorn vid Karolinska Institutet/Karolinska Universitetssjukhuset, Charlotta Ingvoldstad Malmgren, genetisk vägledare vid Karolinska Universitetssjukhuset och Katarina Nyström, jurist vid Genomic Medicine Sweden att berätta mer om de nya möjligheter som finns för mer precis diagnostik och individanpassad behandling och de nya perspektiven på att dela hälsodata.

Vi diskuterar frågorna vidare i ett panelsamtal tillsammans med Eva Helmersson, patientföreträdare MS och Annemieke Ålenius, avdelningschef eHälsomyndigheten.

Observera!

Detta är ett event som inte arrangeras av oss på PALEMA.
Vi kan därför inte garantera att det kommer att spelas in eller gå att se i efterhand.

Fler kommande events

Pin It on Pinterest