Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

Kontaktsjuksköterskor måste få bättre möjligheter i sitt arbete

av | 5 oktober, 2021 | Cancer generellt

Många kontaktsjuksköterskor har idag inte rätt förutsättningar för att utföra sitt viktiga arbete. Det saknas tid, tillgänglighet och kontinuitet. Dessutom brister det många gånger i planeringen vid cancerrehabilitering. Det konstateras i en delrapport från Karlstads universitet, tillsammans med RCC Väst och RCC Syd.

Enligt Maria Larsson, professor på Karlstads universitet, behövs forskning om situationen för kontaktsjuksköterskor för att i förlängningen kunna ge bra vård och stöd till de cancerdrabbade. Studien visar att det råder skiftande förutsättningar i olika delar av landet, och situationen som har rått under Covid-19 har också starkt påverkat kontaktsjuksköterskornas situation. Pandemins försämringar skapar enligt henne risker för att bli permanenta, något som en fördjupad analys har visat.

Sköterska med patient

Kunskap från hela studien kan användas för att säkerställa vårdkvaliteten och utveckla verksamheten för kontaktsjuksköterskorna i Sverige. Det ska även göras en studie av vårdkvalitet ur patienternas perspektiv.

RCC har under 10 år arbetat med införandet av kontaktsjuksköterskor och tycker att det är angeläget att undersöka sköterskornas möjligheter att utföra sitt uppdrag.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Senaste nyheterna:

Sommartider på PALEMA

Sommartider på PALEMA

Nu är sommaren här och vi hoppas att det kan bli lite avkoppling för er, både drabbade och anhöriga. Vi på kansliet och redaktionen drar ner på verksamheten under en tid, men finns tillgängliga för frågor. Det kan dock ibland dröja lite längre med svar.

läs mer
Precisionsmedicin ställer nya krav på cancervården

Precisionsmedicin ställer nya krav på cancervården

Precisionsmedicinerna är en revolution inom cancervården som samtidigt gör att det krävs ett nytänkande. Vid ett seminarium anordnat av Lif togs flera aspekter av detta upp: Förändrade vårdprogram, nya samarbeten, tillgång till diagnostik, delning av patientdata och ett utökat patientinflytande.

läs mer

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Pin It on Pinterest