PALEMAs nöjdhetsenkät 2024

Nu är det dags för er alla att göra er röst hörd och tala om hur nöjda ni är med den vård ni erhållit. Enkäten tar cirka 10-15 minuter att genomföra och vi vore tacksamma om ni alla ville svara på den, ju fler svar vi får, ju bättre bild får vi på nöjdheten! Ni som är anhöriga/närstående kan svara på enkäten i den drabbades ställe om denna person inte vill/kan/orkar svara själv. Men observera då att ni måste ha tillräckliga kunskaper om den drabbades sjukdomsresa för att kunna svara på ett korrekt sätt. Eller så kan ni göra det tillsammans med den drabbade.

Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Lovande forskning kring bukspottkörtelcancer och annan GI-cancer

av | 14 april, 2022 | Cancer generellt, Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)

Forskare i USA har upptäckt att det sker stora ansamlingar av järn i cancermutationer av typen RAS. Det är en av de mest dödliga cellerna som ofta återfinns i bukspottkörtelcancer och andra GI-cancersorter. Upptäckten gör att medicin kan bli målsökande och samtidigt minska bieffekterna, med högre och effektivare doser som följd.

Genmutationen RAS är speciellt svårbehandlad och leder till ca 25% av all dödlighet i cancer. En variant av RAS är KRAS som har varit nästan omöjlig att medicinera mot. KRAS är den cellmutation som är mest förekommande när det gäller bland annat bukspottkörtelcancer, och även annan GI-cancer. Upptäckten är att KRAS samlar en större mängd järn som gör att modifierade cancermediciner kan hitta cellerna enklare.

Det är mera järn i de muterade cancercellerna jämfört med friska celler och därför kan medicineringen göras mera riktad. Det innebär i sin tur att kraftiga bieffekter kan undvikas och därmed tillåta större doser.

Cancer

Låga doser är ett av problemen som har funnits inom medicineringen för ett effektivt cancerbekämpande. Forskningen är dock på ett ganska tidigt stadium och det kommer att dröja några år innan patienterna får ta del av detta.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Nyhetsbrev

PALEMA nyhetsbrev april 2024

Välkommen till PALEMAs nyhetsbrev för april 2024. Här kan ni läsa en sammanfattning av vad som hänt under det gångna kvartalet, samt lite om vad som är på gång framöver!

Nyhetsbrev

PALEMA nyhetsbrev april 2024

Välkommen till PALEMAs nyhetsbrev för april 2024. Här kan ni läsa en sammanfattning av vad som hänt under det gångna kvartalet, samt lite om vad som är på gång framöver!

Pin It on Pinterest