Mat och cancer

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Dessa matsidor är framtagna tillsammans med Dietisternas Riksförbund (DRF) och medlemmars erfarenheter av att äta mat efter ha genomgått svåra cancerbehandlingar eller har tagit bort sin magsäck eller matstrupe.

Vår livsstil och levnadsvanor har stor betydelse för vår hälsa och livskvalitet. Cancer är en komplex sjukdom där ingen enskild faktor är orsaken, men ungefär 1/3 av de vanligaste cancerformerna skulle kunna förebyggas med hälsosammare kost, mindre alkohol, mer fysisk aktivitet och genom att hålla en hälsosam vikt. Det finns ett starkt vetenskapligt underlag för samband mellan matvanor och fysisk aktivitet, och risken att utveckla olika cancertyper. Internationell forskning och rekommendationer finns samlad hos World Cancer Research Fund och ligger till grund för argument och budskap som nu har översatts och sprids via Dietisternas riksförbund (DRF) – ett arbete som finansieras av Socialstyrelsen.

Mat och livsstil i Sverige:

 • Åtta av tio äter för lite grönsaker och frukt
 • Sju av tio får i sig för lite fibrer
 • Genomsnittssvensken äter dubbelt så mycket salt och dubbelt så mycket kött jämfört
  med aktuella rekommendationer
 • Bara var femte person är tillräckligt fysiskt aktiv för att få en positiv hälsoeffekt
 • Hälften av alla vuxna män, drygt en tredjedel av alla kvinnor och vart femte barn har övervikt eller fetma.

Cancern kan förebyggas genom mindre alkohol, mer fysisk aktivitet och en begränsningen av rött kött och charkprodukter. För referenser, se DRF:s debattartikel i Läkartidningen (2017-01- 20). De cancerförebyggande råd som finns kring mat, alkohol, fysisk aktivitet och kroppsvikt kan dessutom förebygga och behandla flera andra livsstilsrelaterade sjukdomar såsom fetma och övervikt, hjärt-kärlsjukdom och diabetes.

 Här nedan är tio råd för goda matvanor och livsstil:

Håll en hälsosam vikt

 • Övervikt och fetma ökar risken för elva olika cancerformer, bland annat bröstcancer, prostatacancer, tjocktarmscancer samt cancer i bukspottskörteln, gallblåsan, levern och njurarna. Body mass index (BMI) bör ligga inom normalintervallet: 18,5-25.

Rör dig mer

 • Var fysiskt aktiv minst en halvtimme varje dag. Gå och cykla istället för att ta bilen – undvik stillasittande. Stå vid skrivbordet, ta aktiva pauser ofta under arbetsdagen. Fysisk aktivitet påverkar många olika system i kroppen. Det finns stark evidens för att ökad fysisk aktivitet ger en rad positiva hälsoeffekter och sannolikt även en bättre livskvalitet. Ökad fysisk aktivitet minskar risken för tjocktarmscancer, bröstcancer och livmodercancer.

Ät mer grönt och fullkorn

 • Grönsaker, rotfrukter, frukt, bär, bönor, linser, ärtor och fullkorn ger fibrer som bland annat minskar risken för tjocktarmscancer. Fiberrik mat har ofta ett bättre tuggmotstånd och ger en längre mättnadskänsla. Fibrerna bidrar till minskad risk för övervikt och fetma, och ger näring till tarmbakterierna. Ät mer, och mer varierat av fullkorn, grönsaker, frukt, bär, rotfrukter och baljväxter. Täck gärna två tredjedelar av tallriken med mat från växtriket.

Ät mindre av mat med hög energitäthet och låg näringstäthet

 • Mat och dryck med högt energiinnehåll gör att det är lätt att få i sig för mycket energi, och det ökar risken för övervikt och fetma – se ovan! Godis, chips, kakor och bakverk, snacks, energirik snabbmat, söta drycker och alkohol är några av de livsmedel som ofta bidrar med för mycket energi (kalorier). För mycket salt ökar dessutom risken för magsäckscancer.

Undvik möglig mat

 • När till exempel nötter och spannmål möglar kan det bildas aflatoxiner som är cancerogena och som ökar risken för levercancer.

Begränsa rött kött och undvik charkprodukter

 • Välj gärna fisk eller fågel, och välj vegetabiliskt protein åtminstone några gånger i veckan – begränsa mängden kött till högst 500 gram per vecka.

Ät näringsrik mat – hämta inte näringen från kosttillskott

 • Kosttillskott och specialprodukter kan aldrig ersätta vanligt hälsosam mat.

Drick mindre alkohol

 • Alkohol ökar risken för bröstcancer samt cancer i mun, hals, matstrupe, tjocktarm och lever. Dessutom bidrar alkohol ofta till ett för högt energiintag.

Amma

 • Amning rekommenderas under barnets första sex månader.

Canceröverlevare

 • Även den som har drabbats av cancer och genomgått behandling bör följa ovanstående råd – för att minska risken för att återinsjukna i cancer och för att förebygga andra
  livsstilsrelaterade sjukdomar. Under pågående cancerbehandling är mat och näring centralt för behandlingsresultat, rehabilitering och livskvalitet.

För dig som vill veta mer

För mer information, se Dietisternas riksförbunds projekt Mat och cancer, World Cancer Research Fund, Livsmedelsverkets kostråd samt Folkhälsomyndigheten om fysisk aktivitet.

Mer information
Länk 1
Länk 2
Länk 3[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1480608430163{border-left-width: 1px !important;padding-top: 0px !important;border-left-color: #dddddd !important;border-left-style: solid !important;}”][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar-kost-meny”][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar-sidebar1″][/vc_column][/vc_row]

Pin It on Pinterest

Share This