PALEMAs nöjdhetsenkät 2024

Nu är det dags för er alla att göra er röst hörd och tala om hur nöjda ni är med den vård ni erhållit. Enkäten tar cirka 10-15 minuter att genomföra och vi vore tacksamma om ni alla ville svara på den, ju fler svar vi får, ju bättre bild får vi på nöjdheten! Ni som är anhöriga/närstående kan svara på enkäten i den drabbades ställe om denna person inte vill/kan/orkar svara själv. Men observera då att ni måste ha tillräckliga kunskaper om den drabbades sjukdomsresa för att kunna svara på ett korrekt sätt. Eller så kan ni göra det tillsammans med den drabbade.

Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Nätverket mot cancer med ny undersökning om tidig upptäckt

av | 14 mars, 2022 | Cancer generellt

En undersökning som NMC har gjort 2021 visade att för 37 procent av patienterna påbörjades behandling fem månader eller senare från första symtom. För tre av tio cancerdrabbade krävdes tre besök eller fler innan en remiss skrevs.
Alltför många patienter får en sen diagnos av sin cancer, vilket leder till stora risker och minskad överlevnad. Nätverket för cancer har sedan hösten 2020 gjort ett omfattande arbete med målet att 75% av all cancer ska upptäckas i stadium 1.

Det finns klara skillnader inom upptäckten av cancer, där en del cancerformer har bra screeningprogram och andra tar för lång tid mellan symtom och diagnos.

Enligt NMC finns det många åtgärder som skulle kunna förbättra situationen. Utökade screeningprogram, provtagningar och att man utvecklar digitala stöd och nya arbetssätt. NMC vill också att primärvården arbetar övergripande med ett bra bemötande mot patienterna för att etablera ett bättre förtroende.

Det skulle enligt NMC också behöva nationella beslutsstöd som fångar upp patienter som kan vara i riskgrupper. Storbritannien har instrument för riskvärdering inom primärvården, något som Sverige borde ta efter enligt NMC.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Pin It on Pinterest