Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

Nytt hopp för patienter med gallvägscancer

av | 16 februari, 2022 | Gallvägscancer

Att lägga till checkpointhämmaren Imfinzi (durvalumab) till kemoterapi förbättrar signifikant den totala överlevnaden hos patienter med avancerad gallvägscancer, jämfört med enbart kemoterapi.

Det visar interimsanalysen av studien TOPAZ-1 som  som nyligen presenterades på ASCO Gastrointestinal Cancers Symposium (GICS).

– Det här är den första randomiserade fas-3-studien som visar positiva resultat vid första linjens behandling av den här sjukdomen på mer än tio år. Det är glädjande och spännande för oss som arbetar med denna typ av cancer, säger Maximilian Kordes, specialistläkare i onkologi på ME Övre buk och FAS1-enheten vid ME Centrum förkliniska cancerstudier, Karolinska universitetssjukhuset.

– Under åren har det gjorts många studier, tyvärr med negativa utfall. Man har bland annat provat att lägga till olika antikroppar som EGFR-hämmare och VEGF-hämmare utan att se någon förbättring. Den senaste positiva fas-3 studien, ABC-0 kom 2010 och jämförde gemictabine med cisplatin plus gemcitabine, vilket sedan dess varit standard som första linjens behandling vid avancerad gallvägscancer.

Maximilian Kordes

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Senaste nyheterna:

Sommartider på PALEMA

Sommartider på PALEMA

Nu är sommaren här och vi hoppas att det kan bli lite avkoppling för er, både drabbade och anhöriga. Vi på kansliet och redaktionen drar ner på verksamheten under en tid, men finns tillgängliga för frågor. Det kan dock ibland dröja lite längre med svar.

läs mer
Precisionsmedicin ställer nya krav på cancervården

Precisionsmedicin ställer nya krav på cancervården

Precisionsmedicinerna är en revolution inom cancervården som samtidigt gör att det krävs ett nytänkande. Vid ett seminarium anordnat av Lif togs flera aspekter av detta upp: Förändrade vårdprogram, nya samarbeten, tillgång till diagnostik, delning av patientdata och ett utökat patientinflytande.

läs mer

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Pin It on Pinterest