Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

Pris till avhandling om gallvägscancer

av | 17 maj, 2022 | Gallvägscancer

Gjendine Voss och Johannes Byrling tilldelades Anna-Greta Crafoords pris för bästa avhandling 2021 vid Medicinska fakulteten, Lunds universitet. Båda forskarna uppmärksammades för forskning som kan leda till individualiserad cancerbehandling.

Johannes Byrling har i sin avhandling ägnat sig åt gallvägscancer. Utifrån kvalitetsregisterdata visar han att den elakartade tumörformen, cholangioncarcinom, går att upptäcka med masspektrometri.

Han upptäckte ett flertal tidigare okända protein i både tumörcellerna och tillhörande mikromiljö. Ett av dessa protein visades även kunna mätas i blodprov och på så vis kan sjukdomen upptäckas tidigare.

Pris
Han visade även att det är en diagnostisk utmaning för en sjukdom med så dålig prognos, men att förhoppningen nu är att resultaten ska bidra till nya metoder för att tidigare kunna upptäcka sjukdomen. Det skulle i sin tur kunna användas för att utveckla effektivare behandlingar.

Pris och utmärkelse får de unga forskarna för sina studier med betydelse för framtida diagnostik, prognos och behandling av prostatacancer och cancer i gallvägarna.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Senaste nyheterna:

Sommartider på PALEMA

Sommartider på PALEMA

Nu är sommaren här och vi hoppas att det kan bli lite avkoppling för er, både drabbade och anhöriga. Vi på kansliet och redaktionen drar ner på verksamheten under en tid, men finns tillgängliga för frågor. Det kan dock ibland dröja lite längre med svar.

läs mer
Precisionsmedicin ställer nya krav på cancervården

Precisionsmedicin ställer nya krav på cancervården

Precisionsmedicinerna är en revolution inom cancervården som samtidigt gör att det krävs ett nytänkande. Vid ett seminarium anordnat av Lif togs flera aspekter av detta upp: Förändrade vårdprogram, nya samarbeten, tillgång till diagnostik, delning av patientdata och ett utökat patientinflytande.

läs mer

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Pin It on Pinterest