- Home »
- HomeStöd & Hopp »
- HomeTräning – fysisk och mental » Artiklar om träning
Artiklar om träning
Att träna är bra, det vet vi. Men vet du också att det är extra bra att träna om man är cancerdrabbad?
På senare år har ett flertal studier visat nyttan av fysisk aktivitet under och efter cancerbehandling. Det har visat sig att fysiskt aktiva patienter med cancer klarar sin behandling bättre och får mindre besvär av biverkningar.
Det som framför allt studerats och som förbättrats av fysisk aktivitet är fatigue, depression och hälsorelaterad livskvalitet. Det har även visat sig att träning under cytostatikabehandling kan ge ökad muskelstyrka och syreupptagningsförmåga och att redan enstaka träningspass ger ökad energi och minskar stress och illamående.
En randomiserad svensk träningsstudie visade vid uppföljning efter ett år att träningsgrupperna upplevde minskad fatigue, symtombörda och förbättrad muskelstyrka jämfört med kontrollgruppen. De vars träning bestod av kombinerad konditionsträning resp. högintensiv intervallträning visade också på minskad kroppsvikt, förbättrad livskvalitet och högre andel som återgått till arbete. Dessa resultat var bestående vid uppföljning efter två år.
Stöd & Hopp
- Telefonstöd
- Ring PALEMA
- Diskutera på Facebook
- Dina rättigheter
- Träning – fysisk och mental
- Kost vid cancer
- Om att behöva vara projektledare
- För dig som anhörig
- Checklista för cancerdrabbade
- Immunterapi
- Nya studier och forskning
- Palliativ vård
- Mat- och toakort
- Ordlista och förkortningar
- Överlevare
- Regionala avdelningar
- Andra aktörer
På den här sidan har vi nu samlat en hel del information och länkar om fysisk träning.
Länkar till artiklar
• Träning vid cancer minskar biverkningar
(en artikel från vetenskaphalsa.se)
Kort sammanfattning: Träning under cancerbehandling kan bidra till att minska biverkningar och förbättra välmåendet hos patienter. Enligt forskning kan fysisk aktivitet hjälpa till att bibehålla kondition och muskelstyrka, vilket ökar chanserna att klara av behandlingen. Träning kan även förebygga vissa former av cancer och ha positiva hälsoeffekter för andra sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. Det är viktigt att träning ses som ett komplement till andra behandlingar och inte som en uteslutande lösning. Även små mängder träning kan ha fördelar, och träningsprogrammen bör anpassas efter individens behov och förmåga. Trots evidensen för träningens positiva effekter är det inte alltid självklart att vården rekommenderar träning till patienter, vilket kan bero på att vila ofta prioriteras. Detta kan behöva ändras för att ge patienterna de bästa förutsättningarna för att hantera sin cancerdiagnos och behandling.
• Träning som en del av cancerbehandlingen
(en artikel från karriarlakare.se)
Kort sammanfattning: Anders Södergård, en läkare och cancerpatient, argumenterar för att cancerpatienter gynnas av att träna, även under behandling. Han anser att det är viktigt att betrakta träning som en del av behandlingen. Han betonar vikten av att vara aktiv och i form innan man genomgår en stor kirurgisk ingrepp, istället för att tröstäta.
Anders Södergård upplevde komplikationer efter sin operation, inklusive blodproppar i lungorna, och var tvungen att börja om med sin träning. Trots att hans onkolog rådde honom att avstå från träning i 6-7 veckor, kände han att träning fick honom att må bättre och övertygade slutligen sin läkare att tillåta honom att fortsätta med lättare träningspass.
Anders Södergård uttrycker sin besvikelse över att vissa läkare och kollegor underskattar fördelarna med träning under cancerbehandling. Han påpekar att studier har visat att träning kan minska biverkningar, öka effektiviteten i behandlingen och öka chanserna att framgångsrikt genomföra alla behandlingar. Han nämner också forskning från 80-talet, där cancerpatienter i Ohio fick träna under sin sjukdom och upplevde positiva resultat.
• Fysisk aktivitet och träning vid behandling av cancersjukdom
(En PDF från Region Kronoberg)
Kort sammanfattning: Texten betonar vikten av att vara fysiskt aktiv även under cancerbehandling och listar fördelarna med fysisk aktivitet som förbättrad kondition och hjärtkapacitet, ökad muskelstyrka, bättre balans, minskad trötthet och stress, förbättrad sömn och välbefinnande samt minskat illamående. För att träna kan man välja en aktivitet som man tycker är rolig och involverar stora muskelgrupper. Exempel på sådana aktiviteter är promenader, cykling, jogging, simning och styrketräning. Vardagsmotion, såsom hushållsarbete och att gå i trappor, kan också vara en viktig del av den dagliga fysiska aktiviteten. Det rekommenderas att träna 30 minuter 3-5 gånger i veckan för att öka kondition och styrka. Under cancerbehandlingen kan man ibland behöva anpassa sin träning och vila mer, men det är ändå viktigt att försöka vara fysiskt aktiv varje dag. Man bör också undvika att sitta still under längre perioder och istället bryta upp stillasittandet genom att stå upp och röra på sig regelbundet.
• Träning ska vara en del av behandlingen
(En artikel från janusinfo.se)
Kort sammanfattning: Enligt Yvonne Wengström är träning viktig under cancerbehandling för att minska symtom som trötthet, illamående och muskelvärk. Det finns nu 700 forskningsrapporter som visar fördelarna med träning för cancerpatienter. Konditionsträning har studerats mest, men även styrketräning och kombinationsträning har visat sig vara effektivt. I en studie deltog 240 patienter med bröstcancer och resultaten visade att de som inte tränade hade svårare att hantera trötthet två år efter behandlingen jämfört med de som tränade. Efter ett år var 15 procent av kontrollgruppen sjukskrivna på grund av trötthet, medan siffran var sju procent för de som tränade. Träning bör därför vara en del av cancerbehandlingen och vårdpersonal har ansvaret att fråga patienterna om deras träning.
• Så ska du träna mot (och vid) smärta
(En artikel från vetenskaphalsa.se)
Kort sammanfattning: Artikeln beskriver vikten av träning för att förebygga och behandla skador i leder, muskler och skelett. Enligt professor Eva Ageberg, som forskar om artros, är kroppen anpassningsbar men behöver hjälp genom träning. Studier genomförs för att implementera skadeförebyggande träning inom ungdomshandbollen och ta reda på hur man kan förbättra träningen i samband med skada och artros. En bra grundträning innebär regelbundna inslag av kondition och styrka, även en enkel aktivitet som raska promenader kan vara effektiv för smärtlindring. Vid smärta i leder är det i början lämpligt att vila, men man kan snabbt komma igång igen och gradvis öka på träningen. En fysioterapeut kan ge råd och specifika träningsövningar för skador, som kan inkludera både fysiska och psykologiska aspekter. Vid långvarig smärta rekommenderas kombinera fysisk och mental träning för att hjälpa nervsystemet att återgå till en normal nivå. För vardagsmotionärer rekommenderas en mer allmän träning och principen “lite och ofta” är bättre än “mycket och sällan”. Rekommendationen från WHO är 150 minuter medelhög träningsnivå per vecka. Artikeln understryker vikten av att hitta träning som man tycker är rolig och att äga processen för att må bra.
• Fysisk aktivitet en del av din cancer rehabilitering
(En PDF från Cancercentrum)
Kort sammanfattning: Dagens forskning visar att de flesta som har cancer eller behandlats för cancer mår bättre genom att vara fysiskt aktiva och röra på sig. Regelbunden fysisk aktivitet kan minska biverkningar av cancerbehandlingen och symtom av sjukdomen. Välj en fysisk aktivitet som du trivs med. Vilken typ av träning du väljer beror på hur fysiskt aktiv du har varit tidigare och hur du reagerar på din behandling. Det finns rekommendationer för hur du som har eller har haft cancer bör ägna dig åt fysisk aktivitet. Om det inte är möjligt för dig att följa rekommendationerna, försök vara så aktiv som din sjukdom tillåter. Undvik framförallt inaktivitet och långvarigt stillasittande.
• Fysisk aktivitet och fysioterapi vid cancer
(En artikel från 1177.se)
Kort sammanfattning: Det är vanligt att du rör på dig mindre och vill vila mer om du har cancer och går igenom olika behandlingar. Du kan behöva vila ibland, men du mår ofta bättre av att försöka röra på dig och gärna även träna. Undvik för mycket stillasittande. Då fungerar kroppen bättre och du blir starkare, får bättre balans och mer ork.
Du kan oftast fortsätta med mer krävande aktiviteter om du gillar det, men viss anpassning kan behövas. Är du van vid hård träning kan du behöva sänka tempot eller korta ner sträckan för att känna efter vad som är lagom. Kroppen kan reagera annorlunda mot före cancern, både på grund av sjukdomen och av behandlingen.
• Dags att införa motion i cancervården
(En artikel från KI.se)
Kort sammanfattning: Efter att ha sett de positiva effekterna av träning på bröstcancerpatienters välmående har Yvonne Wengström sin uppfattning klar: Det är dags att införa fysisk aktivitet i cancervården på bred front.
• Så säger forskningen om träning och cancer
(En artikel från cancerfonden.se)
Kort sammanfattning: Hur kan träning minska risken att drabbas av cancer? Och är det bra att träna under en cancerbehandling? Forskare gav svar under ett fullsatt seminarium på Cancerfonden.
De flesta vet att det är bra att träna, men hur ser egentligen de vetenskapliga bevisen ut när det gäller träning och cancer? För att reda ut det ordnade Cancerfonden tillsammans med Karolinska institutet ett kunskapsseminarium för allmänheten om fysisk aktivitet före, under och efter en cancerbehandling.
• Rekommendation om träning vid cancer kan förbättra livskvalitet
(En artikel från Läkartidningen)
Kort sammanfattning: Fysisk aktivitet rekommenderas under samtliga stadier av cancersjukdom, från preoperativa interventioner till kombinerad aerob och muskelstärkande träning under och efter behandling, för att bibehålla livskvalitet, kondition och muskelstyrka samt minska den cancer- och behandlingsrelaterade trötthet som präglar canceröverlevnad.
Träning vid cancersjukdom syftar i första hand till att öka välbefinnandet och minska symtombördan. Än så länge är evidensen för positiva effekter av träning på sjukdomsutveckling vid cancer begränsad.
• Minska cancertrötthet med yoga nidra
(En artikel från cancer.se)
Kort sammanfattning: Cancer är förenat med många tankar och känslor. Sjukdomen påverkar både din fysiska och psykiska hälsa. Du kanske går omkring och är orolig. Eller så har du svårt att sova. Saker som du tidigare tyckte om att göra kanske inte känns lika roligt längre.
Ett annat vanligt symtom vid cancer är att känna sig ständigt trött. Tröttheten skiljer sig från vanlig trötthet och kännetecknas av extrem trötthet och kraftlöshet som inte går att vila bort. Cancertrötthet, även kallad fatigue, beror på att kroppens ämnesomsättning förändras så att energin i maten inte kan tillgodogöras eller att den förbränns för snabbt. Både sjukdomen och den tuffa behandlingen kan även göra att vi tappar aptiten, rör på oss mindre, får försämrat immunförsvar och påverka vår mentala hälsa. Allt detta bidrar till trötthet vid cancer.
Bokrekommendation
CANCERKAMPEN – boosta dig med fysisk aktivitet
Köp boken här: