Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

Sven Melander avliden i matstrupscancer – och vikten av snabbare införande av läkemedel

av | 5 april, 2022 | Cancer generellt, Matstrupscancer (Esofaguscancer)

Den folkkäre och älskade Sven Melander fick först blodcancer, som han blev frisk ifrån, men sedan kom matstrupscancern som inte gick att bota. Ordföranden i Blodcancerförbundet, Lise-lott Eriksson, beklagar hans bortgång och säger samtidigt att införandet av nya läkemedel i Sverige tar för lång tid.

Nästan alla svenskar vet vem Sven Melander var genom en mängd humorprogram och filmer. Han fick 2019 hederspris vid Kristallengalan för sina nästan 50 år av att ha skänkt glädje, värme och klokskap i film och tv-program.

Den 31:a mars 2022 avled Sven till följd av matstrupscancer, och många av hans tidigare kollegor prisade honom både som medmänniska och yrkesman.

Blodcancerförbundet hade förra året en uppskattad artikel om Sven i deras tidning Haema, när han hade tillfrisknat ifrån sin blodcancer.

Nu har Blodcancerförbundet följt upp artikeln efter hans död. Och förbundet betonar det som även PALEMA länge har sagt, att det tar för lång tid med införandet av nya läkemedel och behandlingar som är godkända i EU.

Så här säger Lise-lott Eriksson bland annat i artikeln:

– Vi i Blodcancerförbundet är bekymrade över att processen för införandet av nya EU-godkända läkemedel i Sverige tar så lång tid i Sverige, jämfört med andra likvärdiga länder.

– Patienter med de allvarligaste diagnoserna har helt enkelt inte tid att vänta. Det handlar om liv och död, säger Lise-lott Eriksson.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Senaste nyheterna:

Sommartider på PALEMA

Sommartider på PALEMA

Nu är sommaren här och vi hoppas att det kan bli lite avkoppling för er, både drabbade och anhöriga. Vi på kansliet och redaktionen drar ner på verksamheten under en tid, men finns tillgängliga för frågor. Det kan dock ibland dröja lite längre med svar.

läs mer
Precisionsmedicin ställer nya krav på cancervården

Precisionsmedicin ställer nya krav på cancervården

Precisionsmedicinerna är en revolution inom cancervården som samtidigt gör att det krävs ett nytänkande. Vid ett seminarium anordnat av Lif togs flera aspekter av detta upp: Förändrade vårdprogram, nya samarbeten, tillgång till diagnostik, delning av patientdata och ett utökat patientinflytande.

läs mer

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Pin It on Pinterest