Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Okategoriserat
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

Svensk professor prisas för leverforskning på acetylsalicylsyra

av | 1 september, 2022 | Levercancer, Forskning

Studien som uppmärksammas visar att låga doser av acetylsalicylsyra reducerar risken för att få levercancer med 31% under en 10 årsperiod. Det gäller för de patienter som har kronisk virushepatit. Det är den vanligaste orsaken till levercancer och ca 60 000 svenskar lider av detta. Den positiva effekten blev större ju längre tid behandlingen pågick.

Priset på 150 000 kronor delades ut av Svenska Läkarsällskapet till professor Jonas F. Ludvigsson vid Karolinska Institutet, han fick även SLS sekelmedalj i silver. Han uppmärksammas för användningen av epidemiologiska verktyg som på ett imponerande sätt besvarar frågan om den kroniska inflammationens betydelse för cancerutveckling i levern. Det är dessutom ett kostnadseffektivt sätt att bekämpa sjukdomar i levern och det finns 250 miljoner människor i världen som lider av kronisk virushepatit.

Piller

Låga risker

En fördel med användningen av acetylsalicylsyra är att det innebär relativt låga risker. Det är beståndsdelen i många vanliga mediciner som exempelvis Aspirin, Bamyl, Magnecyl och Treo. Eftersom preparatet har funnits länge är det väl utforskat för negativa konsekvenser och behandlingen i studien skedde med låga doser.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Fler nyheter:

Mage
Forskning, Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)

Ny avancerad metod vid bekämpning av svår magcancer

STOPGAP är en amerikansk klinisk prövning som använder tre behandlingssätt för avancerade gastriska och gastroesofageala adenocarcinom. Målet är att visa att denna kombinationsterapi är säker och förbättrar patienternas överlevnad. "Den nuvarande standarden för vård av avancerad magcancer är huvudsakligen palliativ", säger onkologen Maheswari Senthil. "Vi tror att detta tillvägagångssätt kommer att ge dessa patienter mycket bättre resultat och överlevnad."

Lever forskning
Forskning, Levercancer, Okategoriserat

4 tekniker för behandling av levercancer

Under de senaste åren har det skett flera framsteg i behandlingen av levercancer. Även om borttagning av levercancer genom kirurgi kan vara en effektiv form av levercancerbehandling för vissa patienter, är den inte lämplig för alla patienter. När forskare fortsätter att upptäcka nya behandlingar har läkare idag fler alternativ att överväga för sina patienter.

Pin It on Pinterest