Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

Två nya testmetoder för tidig upptäckt av bukspottkörtelcancer

av | 18 mars, 2022 | Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)

I det ena fallet har forskare hittat ett protein som visar förekomsten av bukspottkörtelcancer i ett tidigt skede. Och i ett annat fall har det gjorts en upptäckt om en specifik profil i tarmfloran, också det en mycket bra diagnostik för tidig upptäckt.

Ett spanskt forskarteam har lyckats hitta ett protein som visar förekomsten av bukspottkörtelcancer på ett tidigt stadium. AXL som proteinet heter kan fås fram med ett blodprov och är den första biomarkören som visar på cancer i bukspottkörteln. Om det kombineras med en annan markör ger det 90% säkerhet för upptäckt. Det kommer att utgöra ett viktigt verktyg vid analyser i framtiden. Nu planeras större studier innan det kan bli en etablerad diagnos. Ett viktigt framsteg, speciellt eftersom tidig upptäckt och snabba kirurgiska ingrepp är livsavgörande

Provrör

Undersökning av tarmfloran

I en spansk/tysk studie har det gjorts betydande resultat kring upptäckt genom att undersöka tarmfloran. Genom avföringsprov går det att analysera en speciell sammansättning av mikroorganismer som är typiska vid cancer i bukspottkörteln. Proverna har en hög tillförlitlighet och I kombination med samma markör som i forskningen om AXL går det att få ännu bättre resultat.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Senaste nyheterna:

Sommartider på PALEMA

Sommartider på PALEMA

Nu är sommaren här och vi hoppas att det kan bli lite avkoppling för er, både drabbade och anhöriga. Vi på kansliet och redaktionen drar ner på verksamheten under en tid, men finns tillgängliga för frågor. Det kan dock ibland dröja lite längre med svar.

läs mer
Precisionsmedicin ställer nya krav på cancervården

Precisionsmedicin ställer nya krav på cancervården

Precisionsmedicinerna är en revolution inom cancervården som samtidigt gör att det krävs ett nytänkande. Vid ett seminarium anordnat av Lif togs flera aspekter av detta upp: Förändrade vårdprogram, nya samarbeten, tillgång till diagnostik, delning av patientdata och ett utökat patientinflytande.

läs mer

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Pin It on Pinterest