Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Vill du bli patientstödjare?

av | 7 september, 2023 | Om PALEMA

När man själv – eller en närstående – precis drabbats av en så pass allvarlig sjukdom som cancer är behöver man stöd och hjälp på många sätt. Att kunna få samtala med och få råd och stöd från någon som är – eller har varit – i samma situation är en viktig tjänst som vi på PALEMA erbjuder våra medlemmar.
Att vara patientstödjare hos oss på PALEMA innebär att man ställer upp och hjälper andra drabbade på olika sätt. Det vanligaste är att man hjälper till och bemannar vår stödtelefon där de som behöver någon att prata med kan beställa uppringning.

Men det kan också vara hjälp med praktiska saker såsom hjälp med kontakt med vården och myndigheter, att läsa och förstå kommunikation och information, eller andra praktiska saker som man kan ha svårt med när man är nydiagnostiserad och möjligen ockå genomgår en tuff behandling och kanske inte har anhöriga eller närstående som kan eller orkar hjälpa till.

Telefonstöd
Vi har ju under några år haft aktiva medlemmar som hjälpt till att bemanna vår stödtelefon, men nu växlar vi upp tjänsten lite och behöver bli några till som hjälper till med detta. Vi kommer att utbilda dig som anmäler intresse, antingen fysiskt på plats i någon lämplig lokal eller digitalt via datorn. Det kommer att finnas olika tillfällen för utbildning.

Vem kan bli patientstödjare?

För att bli Patientstödjare bör du själv ha landat i din – eller din närståendes – sjukdom och kanske inte vara mitt uppe i eller alldeles nyligen genomgått tuffa behandlingar.

Du måste såklart känna att du har tid, ork och framför allt en vilja att prata med och hjälpa andra drabbade – och kunna sätta dig in i och förstå deras situation utan att må dåligt själv.

Hur mycket du vill engagera dig i de du hjälper och vilken typ av hjälp du vill ge bestämmer du själv.

Hur går det till?

Grunden är vår stödtelefon och som Patientstödjare kommer du att få hjälpa till att bemanna den för den eller de diagnoser du själv har eller har haft, alternativt om du är anhörig så har vi en speciell linje för det. Hur ofta och vilka tider du gör detta kommer vi gemensamt överens om.

Om du sedan märker att den eller de du får kontakt med behöver hjälp med mer än att bara prata, kanske med praktiska saker, s