PALEMAs nöjdhetsenkät 2024

Nu är det dags för er alla att göra er röst hörd och tala om hur nöjda ni är med den vård ni erhållit. Enkäten tar cirka 10-15 minuter att genomföra och vi vore tacksamma om ni alla ville svara på den, ju fler svar vi får, ju bättre bild får vi på nöjdheten! Ni som är anhöriga/närstående kan svara på enkäten i den drabbades ställe om denna person inte vill/kan/orkar svara själv. Men observera då att ni måste ha tillräckliga kunskaper om den drabbades sjukdomsresa för att kunna svara på ett korrekt sätt. Eller så kan ni göra det tillsammans med den drabbade.

Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Stöd & Hopp

Stöd & Hopp

Att drabbas av cancer och speciellt då någon av PALEMAs diagnoser är självklart en omvälvande livshändelse, såväl för dig som är direkt drabbad som för dig som är anhörig.

Om man bara tittar på statistiken, så är prognoserna inte så bra, men man får aldrig glömma bort att en hel del faktiskt klarar sig igenom detta och lever ett gott liv även efter genomgången sjukdom.

Dessutom pågår det mycket intressant forskning inom de olika diagnosområdena som förhoppningsvis kommer att resultera i bättre och effektivare behandlingar i framtiden.

I den här sektionen kommer vi att visa allt stöd som vi på PALEMA kan erbjuda den som är drabbad och även ge lite hopp om framtiden genom att visa ny och intressant forskning, samt visa berättelser om alla de som klarat sig bra igenom sin sjukdom.

Under Stöd & Hopp hittar du följande:

Telefonstöd

Behöver du någon att prata med som är eller har varit i samma situation som du själv är nu? Anmäl dig här så blir du uppringd av en av våra stödpersoner.

Ring PALEMA

Du kan ringa till vårt Kansli alla helgfria vardagar mellan 09.00-10.00 då vi oftast svarar. Men du även ringa andra tider och prata in ett meddelande så ringer vi upp snarast möjligt.

Diskutera på Facebook

Vi har slutna Facebookgrupper för alla medlemmar där man kan diskutera med andra drabbade, i diskussionstrådar eller privat via messenger.

Dina rättigheter

Här har vi samlat information om vad du som patient (eller anhörig) har för rättigheter och möjligheter inom och utanför den svenska vården.

Träning

Här skriver vi en del om såväl fysisk som mental träning och hur viktigt det är för den som är cancerdrabbad.

Kost vid cancer

Hur ska man nu äta då om man har drabbats av cancer? Ska man tänka på något speciellt?

Bli projektledare

På den här sidan har vi samlat information om stöd och hjälp för att kunna hantera det som är jobbigt runt omkring sjukdomen.

För dig som anhörig

Här finns information som är riktad mer till dig som anhörig till en drabbad.

Checklista

När man får en cancerdiagnos är det mycket som snurrar i huvudet samtidigt som det är en hel del att tänka på. Vi har här satt ihop några checklistor för dig som är drabbad, eller anhörig.

Immunterapi

Det pratas mycket om immunterapi som är en mycket spännande utveckling och en lovande behandlingsmöjlighet. 

Nya studier och forskning

Här samlar vi den information (och artiklar) vi har om ny spännande forskning och vad framtiden kan erbjuda.

Palliativ vård

Vad innebär palliativ vård egentligen? Är verkligen dags att börja planera begravning när man klassas som palliativ?

Mat- och toakort

Har du problem med inte kunna äta normalstora portioner mat eller problem med toalettvanor beroende på din cancersjukdom eller behandling?

Ordlista och förkortningar

Här finner ni en ordlista med korta förklaringar och en lista med förkortningar som man kan stöta på.

Överlevare

Här kan ni läsa berättelser från de som genomgått en cancer och klarat sig igenom detta. Och förhoppningsvis lever ett gott liv idag.

Regionala avdelningar

Ni kan också kontakta ansvarig för din regionala avdelning och se vad det finns för verksamhet i närheten av där du bor.

Andra aktörer

Här hittar ni länkar till stöd och hjälp från andra aktörer utanför PALEMA

woman talking on the phone

Telefonstöd

En av ambitionerna med Cancerföreningen PALEMA är att erbjuda stöd och hjälp genom kontaktverksamhet med patienter och anhöriga/närstående som själva varit/är i samma situation. Vi erbjuder därför  telefonstöd till våra medlemmar, såväl direkt drabbade som indirekt drabbade/anhöriga/närstående.

Viktigt att notera att detta är ideellt och det kan ta några dagar innan någon kontaktar dig.

Beställ uppringning här
Det är valfritt att ange vilken diagnos du vill prata om, men om du anger denna, så kommer vi försöka se till att du att bli uppringd av någon som har erfarenhet av just denna diagnos.
Vi ber om din e-post enbart för att kunna verifiera att du är betalande medlem, och vi lämnar självklart inte ut denna till någon annan. Var noga med att ange den e-post du är registrerad med.
Ange tidpunkter när det passar bäst att bli kontaktad (valfritt)
Om det är något speciellt du önskar prata om, ange gärna detta här (valfritt)
Denna tjänst är enbart för betalande medlemmar.
PALEMA lagrar ovanstående uppgifter som du lämnar för att kunna administrera telefonkontakterna. Uppgifterna kommer endast att behandlas av oss inom föreningen och inte lämnas vidare till någon annan part förutom de du ger oss tillstånd att lämna vidare till. Uppgifterna kommer att behandlas i enlighet med föreningens integritetspolicy här.

Observera!

Detta görs frivilligt och på eget initiativ. De råd, tips och erfarenheter som delas ska aldrig ta platsen för patienters kontakt med vården och rekommendationer från era läkare.

De som ger stöd gör det heller inte på något sätt som representanter för vare sig Cancerföreningen PALEMA eller vården utan som privatpersoner som har varit eller är på något sätt drabbade och som har erfarenheter att dela med sig av. Telefonkontakten kan avslutas när som helst och av vilken anledning som helst.

Tjänsten är endast för betalande medlemmar. Bli medlem här om du inte är det redan. Skulle det bli problem på något sätt så kontakta kansli@palema.org

Ring PALEMA

Du kan ringa till vår kanslitelefon dygnet runt. Vi svarar oftast direkt under de angivna telefontiderna om vi inte sitter upptagna i annat samtal såklart, men då kan du vänte lite i vår växel. Men du även ringa andra tider och prata in ett meddelande så ringer vi upp snarast möjligt!

black rotary dial phone on white surface

Telefonnummer: 010/146 51 10

Aktuella telefontider:

Helgfria vardagar 08:00 - 11:00

Övriga tider går det bra att ringa ändå och prata in ett meddelande, så återkommer vi så fort vi hinner.

black rotary dial phone on white surface

Diskutera på Facebook

Vi har idag slutna Facebookgrupper som alla medlemmar kan ansöka till. Här kan man diskutera med andra inom respektive område antingen i diskussionstrådar eller privat via messenger.

Observera att ni måste ange ert medlemsnummer samt godkänna gruppens regler för att bli godkända. Info om var ni hittar ert medlemsnummer hittar ni här.

De olika grupperna:

Regionala avdelningar

Vi har 6 regionala avdelningar inom PALEMA som ansvarar för en del av verksamheten.

  • PALEMA Norr
  • PALEMA Mellansverige
  • PALEMA Stockholm-Gotland
  • PALEMA Väst
  • PALEMA Sydost
  • PALEMA Syd

Läs mer om dessa – och till vilken just du hör – på deras sidor.

Stöd och hjälp från andra aktörer

Cancerlinjen

Läs mer här

Cancerlinjen är en tjänst från Cancerfonden som är bemannad av legitimerad vårdpersonal med lång erfarenhet av cancervård. Här kan du få råd och stöd i din situation.

Läs mer om Cancerlinjen här.

400x150 Transp
Läs mer här

Du är välkommen att höra av dig genom att ringa, mejla eller chatta med Cancerrådgivningen. De som arbetar där är specialistsjuksköterskor inom cancervård och har utbildning i samtalsstöd. Du kan även få råd och stöd om vad du kan göra i förebyggande syfte. Du ringer anonymt och de har tystnadsplikt.

Ordinarie öppettider: Helgfria vardagar mellan klockan 08.30 och 16.00.

Kvällsöppet: måndagar till 19.30.

Ring:  08-123 138 00

Mejla: cancerradgivningen@sll.se

Chatta: Klicka här
Helgfria vardagar mellan klockan 09.00 och 16.00

Läs mer om Cancerrådgivningen här.

Cancerkompisar

Läs mer här

Det kan vara jobbigt att vara anhörig till någon som blir sjuk. Det är dels hantering av stress och det känslomässigt jobbiga, och dels ofta en hel del praktiska frågeställningar. Cancerkompisar jobbar bland annat med att para ihop anhöriga med liknande situationer, för att kunna få stöd av någon som vet hur det är.

Läs mer om Cancerkompisar här.

Nattsidan
Inte nöjd med vården?

Pin It on Pinterest