Webbinarier

Här finner ni alla våra webbinarier såväl kommande som genomförda som går att titta på i efterhand.

Kommande webbinarier

Det finns inga kommande aktiviteter.

Genomförda webbinarier

Det goda livet – den goda döden; leva livet framåt

2021-05-25

Den 25 maj höll vi ett webbinarium med det känsliga men viktiga ämnet “Det goda livet – den goda döden; leva livet framåt”. Nu kan du se det i efterhand.

Medverkande var:

Helena Adlitzer – Specialistsjuksköterska, Processledare palliativ cancervård, Diagnoskoordinator, RCC Stockholm Gotland (SG).

Elena Rangelova – Överläkare, PhD, FACS. Pankreaskirurg vid Sektionen för Övre Abdominell Kirurgi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg.

Hanna Carstens – Biträdande överläkare Onkologi, Tema Cancer, ME HHLH, Karolinska Universitetssjukhuset. Processledare CUP (Cancer utan känd primärtumör) RCC SG.

Peter Strang – Professor Karolinska Institutet, dubbelspecialist Onkologi. Processledare Palliativ cancervård RCC SG, Vetenskaplig ledare PKC.

Maria Wahlström-Norlin – Specialistsjuksköterska Onkologi, Cancerrådgivningen, RCC SG.

Klicka på bilden ovan för att se webbinariet.
(2 tim 43 min)

Nya mediciner och terapier – varför tar det så lång tid i Sverige?

2021-03-03

Den 3 mars höll vi årets första webbinarium i vår egen regi och ämnet var det mycket efterlängtade “Nya mediciner och terapier – varför tar det så lång tid i Sverige?”. 

Medverkande var:

Eva Backman, Ordförande i Cancerföreningen PALEMA.

Gerd Lärfars, Docent och Ordförande i NT-rådet (Nya Terapier) pratade om vad NT-rådet gör och vad som menas med nationellt ordnat införande av nya läkemedel.

Kenneth Villman, Överläkare onkologi Universitetssjukhuset i Örebro, och representant för NAC (Nationell arbetsgrupp för cancerläkemedel) berättade om vad NAC gör och hur de bidrar till snabb introduktion av nya cancerläkemedel.

Dag Larsson, Senior sakkunnig i policyfrågor vid Lif – de forskande läkemedelsföretagen – berättade om vad Lif gör och hur det går till att ta fram ett nytt läkemedel.

Klicka på bilden ovan för att se webbinariet.
(2 tim 10 min)

Alternativa och komplementära behandlingar

2020-12-04

Den 4 december höll vi årets sista webbinarium som handlade om Alternativa och komplementära behandlingar.

Inbjudna föredragshållare var Kathrin Wode, Överläkare Onkologi, Verksamhetsutvecklare, RCC Stockholm-Gotland – som pratade om vad komplementär och integrativ medicin är samt Martin Bergö, Professor Biovetenskaper och näringslära, Karolinska Institutet som vände upp och ner på vad vi trodde om antioxidanter.

Klicka på bilden ovan för att se webbinariet.
(2 tim 2 min)

Det senaste inom kirurgi och immunterapi för pankreascancer

2020-11-19

På Världspankreascancerdagen den 19 november höll ett webbinarium som handlade om det senaste inom kirurgi och immunterapi för pankreascancer.

Delen om Immunterapi är tyvärr inte med i videon pga att vi inte fick rättigheter att publicera den.

Sen följde Mats Johansson som berättade om sin resa som patient och sina erfarenheter av immunterapi.

Därefter var det Elena Rangelova som pratade om hur långt man kan och bör gå med kirurgi.

Avslutningsvis hade vi en internationell gäst från USA – Marco del Chiaro som pratade om likheter och skillnader mellan svensk och amerikansk cancervård.

Tillsammans med Marco deltog Ralf Segersvärd som simultantolkade Marcos presentation och assisterade vid frågor & svar.

Klicka på bilden ovan för att se webbinariet.
(2 tim 11 min)

Webbinarium 2020-11-12

Praktiska tips vid cancerdiagnos

2020-11-12

Den 12 november höll vi vårt andra webbinarium under pankreas-månaden november och ämnet som avhandlades var Praktiska tips vid cancerdiagnos: kontaktsjuksköterska, kostinformation, andra praktiska tips. Detta var dock generellt för alla cancerformer och nu kan alla som vill se det i efterhand.

Inbjudna föredragshållare var Berit Sunde, Universitetssjuksköterska från Övre Buk vid Karolinska samt Processledare vid RCC Stockholm-Gotland och Ramona Karlsson, Kontaktsjuksköterska som pratade om Kontaktsjuksköterskan, deras roll och andra praktiska tips.

Sen var det Ragna Rönning, Dietist från Universitetssjukhuset Örebro som pratade om Kost – Hur tänka kring mat när aptiten och/eller förmågan att äta är begränsad.

Slutligen fick vi en patientberättelse om Egen Vård från Marianne Kinnunen.

>>> Se webbinariet här
(1 tim 50 min)

Webbinarium 2020-11-05

Ny forskning inom pankreascancer området

2020-11-05

Den 5 november höll vi på PALEMA vårt första webbinarium under pankreas-månaden november och ämnet som avhandlades var Ny forskning inom pankreascancer-området. Nu kan alla som vill se det i efterhand.

Inbjudna föredragshållare var Daniel Öhlund från Umeå Universitetssjukhus samt Matthias Löhr och Maximilian Kordes, båda från Karolinska Institutet.

Ämnena som avhandlades var: Behandlingsstrategier för pankreascancer – idag och imorgon (Daniel)
Pepparkaksstudien 1 & 2 (Matthias)
Nya läkemedel och tidiga kliniska prövningar (Maximilian)

>>> Se webbinariet här 
(2 tim 10 min)

Webbinarium - Lever-galla

Lever- och gallvägar – en känslig lokalisation vid tumör

2020-10-22

Webbinariet arrangerades av PALEMAs avdelning Väst.

Inbjudna föredragshållare var Magnus Rizell och Helena Taflin från Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Magnus pratade om ämnet “Levercancer – En sjukdom att leva med” och Helena om att “Gallvägscancer; kräver teamwork!”.

Sen hade vi även med två patientberättelser; Inger Jones Eriksson berättade om hur Cancer började i gallvägarna och spred sig till levern och Barbro Ansfors berättade om sin gallvägscanceroperation.

>>> Se webbinariet här 
(2 tim 06 min)

Webbinarium 2020-09-10

De vanligaste problemen som kan uppkomma efter genomgång av matstrupscanceroperation

2020-10-02

Webbinariet arrangerades tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och det Nationella kvalitetsregistret för esofagus och ventrikelcancer (NREV).

Webbinariet riktade sig i första hand till personer som behandlats för matstrupscancer eller ventrikelcancer och deras anhöriga, men även till vårdpersonal och forskare.

Under webbinariet presenterades resultat från den pågående OSCAR-studien med fokus på de vanligaste problemen som kan uppkomma efter genomgång av matstrupscanceroperation. Det presenterades även resultat från en studie som undersökt hur personer som genomgått matstrupscanceroperation har påverkats av att leva efter de rekommendationer som påbjuds på grund av Covid-19 pandemin.

Tyvärr spelades inte detta webbinarium in, men det finns presentationsmaterial att läsa här.

Webbinarium 2020-09-10

Evidensbaserad vård och alternativa behandlingar

2020-09-10

På detta webbinarium fokuserade vi på vad som är evidensbaserad vård men diskuterade också experimentella och komplementära behandlingsmetoder, en diskussion våra medlemmar har efterfrågat länge.

Inbjudna föreläsare var Ralf Segersvärd från RCC som pratade om vad historien kan lära oss,  Magnus Nilsson från KI som förklarade evidensbaserad medicin, Tuomo Alanko från Docrates som berättade om ett alternativ till svensk vård och slutligen
en anhörigs berättelse från Ulrika Frisk.

>>> Se webbinariet här
(2 tim 27 min)

Webbinarium

Matsmältning och näringsupptag vid pankreascancer

2020-06-18

Många som behandlas för pankreascancer har svårt att smälta maten på ett tillfredsställande sätt. Detta kan ge olika symtom och kännas begränsande i det dagliga livet. Bra näringsstatus är viktigt och en förutsättning för att kunna tillgodogöra sig den behandling som ges. En avgörande faktor för en god näringsstatus är att kunna smälta maten och ta upp näringen.

PALEMA har bjudit in Matthias Löhr, professor och överläkare i gastroenterologi och hepatologi vid Karolinska Institutet, att tala om varför matsmältningsproblemen uppstår i samband med pankreascancer, vikten av behandling, hur man behandlar och vilken hjälp som finns att få.

Webbinariumet är öppet för alla PALEMAs medlemmar och det kommer ges möjlighet till frågor. Medverkande i webbinariumet kommer också vara representanter från PALEMA och läkemedelsföretaget Mylan AB.

Observera också att de åsikter som föredragshållaren ger uttryck för är hans egna och delas nödvändigtvis inte av Mylan AB.

>>> Se webbinariet här
(1 tim 09 min)

Webbinarier

Kommande aktiviteter

aug
19
tor
18:00 Prata med PALEMA – Kommunikation... @ Digitalt möte med Google Meet
Prata med PALEMA – Kommunikation... @ Digitalt möte med Google Meet
aug 19 kl. 18:00 – 19:30
Prata med PALEMA - Kommunikation med vården @ Digitalt möte med Google Meet
NYTT DATUMNytt datum för detta event då det tidigare planerade i juni tyvärr ställdes in med kort varsel pga sjukdom. Om du tidigare hade anmält dig, så måste du ändå anmäla dig igen här nu.[...]
aug
25
ons
17:00 Styrelsemöte
Styrelsemöte
aug 25 kl. 17:00 – 19:00
Styrelsemöten är enbart för styrelseledamöterna samt speciellt inbjudan personer. Den medlem i föreningen som önskar att något ärende tas upp av styrelsen är välkommen att kontakta sekreterare@palema.org minst en vecka före styrelsemötet.Rapporter från styrelsemötena kommer att[...]
okt
14
tor
17:00 Styrelsemöte
Styrelsemöte
okt 14 kl. 17:00 – 19:00
Styrelsemöten är enbart för styrelseledamöterna samt speciellt inbjudan personer. Den medlem i föreningen som önskar att något ärende tas upp av styrelsen är välkommen att kontakta sekreterare@palema.org minst en vecka före styrelsemötet.Rapporter från styrelsemötena kommer att[...]
okt
15
fre
09:00 Konferens om matstrups- och mags... @ Ingenjörshuset
Konferens om matstrups- och mags... @ Ingenjörshuset
okt 15 kl. 09:00 – 17:00
Konferens om matstrups- och magsäckscancer  – vägen framåt - 15 oktober 2021 @ Ingenjörshuset
Anmälan Anmälan skickas till Bengt Holmberg, medinet.holmberg@telia.com senast den 15 september 2021. Meddela också om du har någon matallergi. Kostnad Konferensen är kostnadsfri, inklusive lunch och kaffe. Moderator Moderator för dagen: Erik Blix Preliminärt program[...]

PALEMA på Facebook – öppen sida

PALEMA på Facebook – slutna grupper

För er som behöver stöd eller bara diskutera finns det även ett par slutna grupper:

PALEMA - Pankreas
PALEMA - Magsäck Matstrupe
PALEMA - Lever Galla
PALEMA - Anhöriga

Pin It on Pinterest

Share This