World pancreatic cancer day 2019
Fler resultat...
Huvudsponsorer
Världspankreascancerdagen, WPCD – 21 november 2019
Världspankreascancerdagen den 21 november 2019 syftar till att öka medvetenheten om pankreascancer och de drabbades situation. Tillsammans kan vi göra skillnad och skapa hopp om förbättringar för drabbade och anhöriga både vad gäller behandling, tidig upptäckt och möjlighet till emotionellt stöd!
World Pancreatic Cancer Day, WPCD är ett sätt uppmärksamma drabbades utsatta läge och skapa opinion för till exempel ökade forskningsanslag. Dagen genomförs sedan 2014 i mitten av november. Patientföreningen PALEMA har medverkat i WPCD sedan 2015.
Fler patientföreningar och ideellt verksamma organisationer samverkar idag inom World Pancreatic Cancer Coalition, WPCC, i syfte att få till stånd en radikal förbättring vad avser behandling av pankreascancer och stöd för drabbade. Sedan 2015 är WPCC idégivare och motor för WPCD.
Pankreascancer är en av de cancerformer som har utvecklats sämst av alla cancerformer som behandlas i världen. Femårsöversöverlevnaden efter diagnos har endast marginellt förbättrats från ca 4% sedan slutet av 1900-talet till idag som bäst 5 – 6%.
PALEMAs verksamhet bygger helt på frivilliga och ideella krafter. Ju fler medlemmar, desto starkare blir vi. Bli medlem i PALEMA du också. Det kostar bara 100 kr/år.
Filmer från WPCD 2019
Nu kan ni se alla de olika talarna en och en på vår YouTube kanal.
Klicka bara på länkarna nedan.
- Eva Backman Ordförande PALEMA – Välkommen och inledning
- Eric Blix Moderator – Välkommen
- Ralf Segersvärd, Regionalt Cancer Centrum – Nuläge pankreascancer
- Marcela Ewing – Beslutsstöd i primärvården – hur kan det vara till hjälp?
- Charlotta Sävblom – Diagnostiskt centrum – vad gör ni där och vem får komma dit?
- Christer Ericsson – Cirkulerade tumörceller – vad är det och hur kan de användas?
- Linda Dexlin Mellby – Blodprov för pankreascancer – när finns det på vårdcentralen?
- Anna Karlsson – Forskning om pankreascancer – hur stöttar Cancerfonden?
- Nya möjligheter att upptäcka cancer tidigare – Paneldiskussion och frågor
- Johanna Hansson Wennerblom – Kirurgi – ska fler eller färre opereras?
- Maria Gustafsson-Liljefors – Cellgifter – före eller efter kirurgi, eller både och?
- Emma Eriksson – Immunterapi – hur kan virus hjälpa mot cancer?
- Morgondagens botande behandling – Paneldiskussion och frågor
- Avslutning – Eva Backman & Eric Blix
Att leva med pankreascancer
Inför Världspankreascancerdagen, och varje dag, är det också viktigt att vi kommer ihåg och hyllar de som överlever pankreascancer. Tidig upptäckt och ny diagnostik ger bättre möjligheter till överlevnad och något vi måste fortsätta att jobba för.
Inför Världspankreascancerdagen, 21 november 2019, kommer PALEMA publicera några berättelser från medlemmar som gått igenom operation och nu delar med sig av sin resa. Se dessa berättelser här nedan. Gläds med våra överlevare och stöd oss gärna genom att komma på seminariet, bli medlem, sprid vårt budskap och köp våra lila band och armband.
Tillsammans kan vi jobba för att fler och fler blir överlevare!
Marianne Kinnunen
Arne Forsell
Anders Kollberg
Övriga sponsorer
Det är dags att se pankreascancer som en akut sjukdom
Pankreascancer ger få symtom i tidigt skede och de flesta patienter får sin diagnos för sent och kan bara erbjudas cellgifter och/eller symtomlindrande behandling. Hos dessa finns ingen långtidsöverlevnad alls att tala om. Vi är i desperat behov av metoder att hitta pankreascancer tidigare när den fortfarande är botbar. Tidig upptäckt är avgörande för att rädda liv!
Tyvärr har vi på senare tid läst i media om människor som dött av pankreascancer för att de tvingats vänta i vårdköer. I en del andra länder är pankreascancer en akut sjukdom. Cancerföreningen PALEMA vill att den ska betraktas som akut även i Sverige. Därför använder vi begreppet Blåljuscancer.
Ladda ner
- Programmet WPCD 2019 (pdf)
Mer information
Ladda ned lila bandet
Dela – Mejla – Skriv ut: