Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Träning - Fysisk och mental
  1. Home
  2.  » 
  3. HomeStöd & Hopp
  4.  » Träning – fysisk och mental

Träning – fysisk och mental

Att fysisk träning är bra, det vet vi. Men vet du också att det är extra bra att träna om man är cancerdrabbad? Det har visat sig att fysiskt aktiva patienter med cancer klarar sin behandling bättre och får mindre besvär av biverkningar.

Det är också viktigt att fokusera på mentalt välbefinnande när man diagnostiseras med cancer. Mental träning kan hjälpa till att minska stress, oro och depression.

På de här sidorna hittar ni utöver allmän information även

  • Övningar och guider
  • Fördjupande läsning
  • Filmklipp med information och träning

Hur kan träning hjälpa?

Under cancerbehandling kan du uppleva biverkningar som trötthet, muskelsvaghet, minskad aptit och viktminskning. Träning kan hjälpa till att lindra eller förbättra dessa symptom. Genom fysisk aktivitet kan du öka din energinivå, förbättra muskelstyrka och flexibilitet, samt främja aptit och viktstabilitet.

Det är viktigt att tala med ditt vårdteam innan du påbörjar någon form av träning under cancerbehandling, eftersom de kan ge dig individuell rådgivning baserat på dina specifika medicinska behov och behandlingsplan.

När du väl har fått grönt ljus från ditt vårdteam kan du börja planera din träningsrutin. Du kan överväga att inkludera olika former av träning såsom aerob träning, styrketräning och stretching. Aerob träning som promenader, simning eller cykling kan förbättra din kondition och hjälpa till att minska trötthet. Styrketräning kan bygga upp muskelstyrka och bidra till att bibehålla en god rörlighet. Stretching och försiktig yoga kan öka flexibiliteten och underlätta spänning i musklerna.

Kom ihåg att vara lyhörd för din kropps signaler och ta det lugnt om du känner dig trött eller svag. Det är viktigt att hitta en balans mellan att vara aktiv och vila, och att inte överanstränga dig. Lyssna alltid på din kropp och anpassa träningen efter dina individuella behov och förmågor.

Utöver fysiska fördelar kan träning också ha en positiv inverkan på ditt emotionella välbefinnande under cancerbehandling. Träning kan hjälpa till att minska stress och ångest, förbättra sömnen och öka självförtroendet. Det kan också ge en känsla av kontroll och empowerment i en utmanande tid.

Glöm inte bort att vara tålmodig med dig själv och fira små framsteg längs vägen. Träning under cancerbehandling är ett verktyg för att förbättra din hälsa och ditt välbefinnande, men det är också viktigt att vara snäll mot dig själv och be om stöd när du behöver det. Ta hjälp av vårdteamet, vänner och familj för att hålla dig motiverad och inspirerad under hela processen.

Oavsett om du använder träning som en del av din cancerbehandling eller för att bibehålla din hälsa efteråt, är det viktigt att du gör det på ett sätt som är säkert och anpassat till dina individuella behov. Var alltid uppmärksam på din kropps signaler och kommunicera regelbundet med ditt vårdteam för att säkerställa att du får rätt stöd och råd under hela din resa.

Läs mer om:

Fysisk träning

Övningar och guider

Mental träning

Yogaövningar

Artiklar om träning

Fördjupad läsning

Filmklipp

Information och träning

Pin It on Pinterest