Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Ett litet steg i rätt riktning…

av | 15 oktober, 2014 | Övrigt

Min 50-åriga syster Ann-Sofie, ”Fia”, blev diagnostiserad med pankreascancer i augusti 2014. Jag bodde då sedan 27 år tillbaka i Connecticut, USA. På grund av den allvarliga diagnosen så beslöt jag att flytta tillbaka till Sverige.

Till historian hör också att Fias man gick bort av en hjärntumör juni 2013 och dom har fyra pojkar tillsammans. När värsta chocken lagt sig och Fia hade fått ändringar i behandlingen och trots allt mådde relativt bra, började vi leta efter mer information, kanske få kontakt med andra i samma/liknande situationer etc. etc.

Det visade sig inte vara så lätt. Efter en del letande hittade vi PALEMA som då var påbörjad, men inte en officiell organisation. Det var också tydligt att det behövdes mer. Mer information, mer kontakt nät, mer stöd för patienterna och anhöriga och mer forskning! Tyvärr är det så att får man en ovanlig eller ”mindre” sjukdom (i antal insjuknade) så blir det lätt så att inte samma resurser sätts in och framstegen i forskning är mindre och långsammare. Så man kan bli uppgiven och klaga eller så kan man försöka göra något själv. Med mottot ”If you are not part of the solution, you are part of the problem”.

Så vi lånade en sida ur den mer Amerikanska spelboken att samla in pengar till ändamål att stödja forskning och göra det bättre för alla som behöver gå igenom denna fruktansvärda resan. Vi hade också många vänner som ville hjälpa till och kände sig maktlösa.

Vi bollade runt lite olika idéer. Kunde inte vara för stort eller jobbigt. Eftersom det var i semletider så kom vi på att göra en semledag. Vi kunde göra det hemma, fick en chans att träffa nära och kära. Så min cancersjuka syster, Fia, bakade 135 semlor (med lite hjälp) som bekanta sen kunde komma och njuta av och om dom tyckte det kändes rätt kunde dom donera pengar i en box som sedan gick direkt till PALEMA.

Resultatet var en väldigt lyckad och god dag som skänkte 18 835 kr till den nystartade organisationen PALEMA. En droppe i havet? Kanske, men många bäckar små och får man många bäckar kan man börja uträtta stora saker!

semlor

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Pin It on Pinterest