- Home »
- HomeStöd Cancerföreningen Palema »
- HomeFör privatpersoner » Testamentsgåva
Testamentsgåva
Du kan ge en testamentsgåva till Cancerföreningen PALEMA och du bestämmer själv vad eller hur mycket du vill skänka.
I ditt testamente anger du om du vill skänka en viss andel, ett bestämt belopp, en viss egendom eller alla dina tillgångar.
Alla gåvor är värdefulla – stora som små.
Här kan du läsa mer om hur din gåva används.
Gratis testamente med den digitala tjänsten Jurio
I samarbete med den juridiska digitaltjänsten Jurio kan du upprätta ett skräddarsytt testamente, helt kostnadsfritt! Genom att testamentera en valfri summa till förmån för PALEMA och vårt ändamål blir testamentet helt gratis för dig. Samtidigt gör du enorm skillnad i vårt arbete.
Testamentet upprättas digitalt genom att du fyller i ett kort formulär online – antingen själv eller tillsammans med en sambo eller make. Du får löpande rådgivning genom processen och bestämmer själv vilken summa du vill donera till oss. Du kan också få rådgivning och hjälp från Jurios jurister via telefon, chatt eller e-post. Ett juridiskt giltigt testamente skapas helt kostnadsfritt, baserat på dina svar.
Har du redan ett testamente sedan tidigare? Välj mellan att helt ersätta ditt tidigare testamente, eller bara göra ett tillägg. Det tar inte ens 10 minuter, och självklart kan du återkalla eller göra ändringar i testamentet om du skulle ångra dig.
Kom ihåg: För att ett testamente ska bli giltigt måste det signeras för hand framför två samtidigt närvarande vittnen, som också ska underteckna testamentet. Jurio guidar dig genom hela processen.
Se också till att förvara ditt testamente på en trygg och säker plats.
Vad krävs för att ett Testamente ska vara giltigt?
Det finns ett antal formkrav för testamenten. Alla krav måste vara uppfyllda för att testamentet ska vara giltigt:
- Testamentet ska vara upprättat av en person som är över 18 år.
- Testamentet ska vara skriftligt.
- Testamentet ska skrivas under av testatorn.
- Testamentet ska bevittnas av två personer som är på plats samtidigt när testatorn undertecknar testamentet. Vittnena ska också skriva under testamentet.
Enligt den svenska ärvdabalken finns en mängd olika regler som bestämmer vem som får bevittna ett testamente. Exempelvis får ingen som tilldelas egendom enligt testamentet, en så kallad testamentstagare, bevittna dokumentet. Här hittar du vem som kan bevittna ditt testamente och vad som övrigt krävs för att det ska vara giltigt.
När du skapar ditt testamente med Jurio får du en guide tillsammans med ditt färdiga testamente. Guiden vägleder dig så att testamentet signeras och bevittnas på rätt sätt. På så vis kan du vara säker på att du får ett juridiskt giltigt dokument.
En bra idé kan vara att ge en kopia till en nära vän och berätta var originalet finns. Om ingen i din närhet vet var ditt testamente förvaras finns det risk att det förstörs eller inte kommer fram i tid efter din bortgång. Om du inte vill förvara testamentet på egen hand finns flera företag och aktörer på den privata marknaden som erbjuder både förvaring och bevakning av ditt testamente, Jurio är ett av dessa.
Tveksam? Anlita expertis!
Är du det minsta tveksam om hur du går till väga och inte vill använda en digital tjänst, rekommenderar vi dig att anlita expertis när du ska skriva testamente, dvs någon juridiskt kunnig. Annars riskerar du att det i slutänden inte blir som du önskat dig.
Vad använder vi ert stöd till?
Utöver de ideellt arbetande har vi i dagsläget ett antal betalda medarbetare som tillsammans motsvarar ca en heltidstjänst. De arbetar med den dagliga verksamheten inom kansli, redaktion och IT-support.
Detta är en av de delar inom verksamheten som vi skulle vilja utöka för att kunna få mer kontinuitet i vårt dagliga arbete.
Exempel på aktiviteter som vi arbetar med idag och som våra resurser går till
- Vi informerar om de cancerdiagnoser föreningen företräder, och deras följder.
- Vi stödjer kontaktverksamhet mellan drabbade och närstående i syfte att dela erfarenheter och stötta dem som är/har varit i samma situation.
- Vi arbetar med olika regionalföreningar i Sverige.
- Vi publicerar i olika sociala media för att nå ut så brett som möjligt med vårt budskap.
- Vi har slutna Facebookgrupper i syfte att underlätta kontakter mellan våra medlemmar.
- Vi är en remissinstans och ger bland annat synpunkter på våra sjukdomars vårdprogram i syfte att lyfta fram patientperspektivet och därmed påverka till en ännu bättre vård.
- Vi genomför informationsmöten - såväl fysiska som digitala - där PALEMAs medlemmar och professionen möts.
- Vi finns representerade i vissa av cancersjukvårdens utvecklingsgrupper som rör våra sjukdomar.
- Vi erbjuder en hemsida, www.palema.org, med relevanta och aktuella länkar, diagnosinformation med mera.
- På hemsidan och i de sociala medierna publicerar vi artiklar inom våra intresseområden, såväl egenskrivna som återpublicerade från andra media.
- Vi publicerar ett nyhetsbrev kvartalsvis.
Exempel på sådant som vi vill arbeta mer med och som kräver ytterligare resurser
- Vi vill påverka sjukvårdens beslutsfattare för att uppnå hög prioritet för våra sjukdomars förebyggande, bekämpande och mildrande.
- Vi vill utbilda fler stödpersoner som genom sin erfarenhet och kompetens av våra sjukdomar vill stödja andra – individuellt eller i grupper.
- Vi verkar för att våra regionalföreningarna utvecklas och växer i Sverige.
- Vi verkar för att få ett Ambassadörsnätverk runt om i regionerna.
- Vi vill medverka i fler av cancersjukvårdens utvecklingsgrupper, såväl regionalt som rikstäckande.
- Vi vill skapa en forskningsfond för att kunna stöjda framtagande av nya mediciner och behandlingsmetoder.
- Vill vill verka mer för att våra diagnoser ska klassas som ”Blåljuscancer” och därmed hanteras som en akut sjukdom.
- Vi vill verka mer för att drabbade får en likvärdig och individanpassad vård där de sätts i centrum - från diagnos till ett bra och värdigt liv.
- Vi vill verka för att cancern ska vara möjlig att upptäcka innan symptom uppstår.
- Vi vill på sikt se ett cancerfritt samhälle.