PALEMAs nöjdhetsenkät 2024

Nu är det dags för er alla att göra er röst hörd och tala om hur nöjda ni är med den vård ni erhållit. Enkäten tar cirka 10-15 minuter att genomföra och vi vore tacksamma om ni alla ville svara på den, ju fler svar vi får, ju bättre bild får vi på nöjdheten! Ni som är anhöriga/närstående kan svara på enkäten i den drabbades ställe om denna person inte vill/kan/orkar svara själv. Men observera då att ni måste ha tillräckliga kunskaper om den drabbades sjukdomsresa för att kunna svara på ett korrekt sätt. Eller så kan ni göra det tillsammans med den drabbade.

Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Vaccin covid-19 – Rekommendation till cancerpatienter

av | 7 mars, 2021 | Cancer generellt

Funderar du över om du som cancerpatient skall vaccinera dig mot Covid-19? Läs rekommendationerna här från Karolinska Universitetssjukhuset.

Ska jag som cancerpatient vaccinera mig?

Ja! Om du inte har någon särskild allergi mot något av komponenterna i vaccinet bör du vaccinera dig. När du vaccinerar dig så fyller du i en hälsodeklaration som är tänkt att fånga upp eventuella sådana allergier.

Finns några särskilda risker med covid-19-vaccin för mig som är cancerpatient?

Nej, inga kända risker utöver det som gäller för friska personer (främst smärta vid injektionsstället samt sjukdomskänsla och feber och sjukdomskänsla något dygn efter vaccinering)

blue and white plastic bottle

Har jag som cancerpatient samma effekt av vaccinet som friska personer?

  • Patienter som har pågående cellgiftsbehandling mot cancer kan ha förändrat immunsvar mot vaccinet och därmed inte få samma skyddseffekt av vaccineringen som andra. Det skiljer sig mellan olika preparat och sjuksköterskor och läkare där du får behandlingen kan ge mer information. Kunskapen är ännu begränsad om hur stort problemet är. Eftersom man inte kan garantera samma effekt av vaccin som hos andra så behöver man tyvärr även efter vaccination iaktta gällande försiktighets- och skyddsåtgärder för att undvika smitta (hålla avstånd, hygien etc)
  • Patienter som genomgår strålbehandling kan vaccinera sig under sin strålbehandlingsperiod oberoende av strålbehandlingen.
  • I samband med kirurgi finns inga särskilda riktlinjer utan man kan vaccineras så snart möjlighet finns. Om man ska opereras för cancer är det en fördel att vara vaccinerad inför ingreppet så att man inte riskerar att insjukna när man är nyopererad.
  • Patienter som genomgår eller har genomgått stamcellstransplantation skall alltid fråga sin behandlande läkare om vaccination eftersom ett flertal olika faktorer spelar in i beslutet om eller när man bör vaccineras. Samma sak gäller för patienter som har pågående immunterapi mot cancer.
  • Är du tidigare behandlad mot cancer, återhämtad efter det och under uppföljning utan tecken till återfall i sjukdom så tror vi att vaccinet som regel fungerar som vanligt.

När ska jag vaccinera mig om jag har pågående cellgifts-/immunbehandling?

För att immunförsvaret ska utveckla immunitet mot sjukdomen är det troligen en fördel om man kan göra ett uppehåll i cancerbehandlingen under veckorna mellan de två vaccindoserna. Uppehållet i behandling ska förstås vägas mot risken att cancertumören återkommer eller försämras. Fråga din kontaktsköterska eller läkare om vad som bör gälla för dig.

Eftersom man inte kan garantera samma effekt av vaccin hos många cancerpatienter med pågående medicinsk behandling som hos andra så behöver man tyvärr även efter vaccination iaktta gällande försiktighets- och skyddsåtgärder för att undvika smitta (hålla avstånd, hygien etc). Vaccination kommer framför allt att ske inom primärvård. Det är dit du ska vända dig för att bli vaccinerad.

Har du frågor om vaccination i förhållande till cancersjukdom, kontakta den mottagning som ansvarar för din cancerbehandling.

Informationen kommer från Karolinska Univeritetssjukhuset Tema Cancer den 8 februari 2021, se även deras brev nedan. (Klicka för större bild)

Vaccin covid-19 – Rekommendation till cancerpatienter

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Film - Hjälp oss göra PALEMA mer känt
Om PALEMA

Hjälp oss göra PALEMA mer känt

Vi vill gärna att fler ska veta vad Cancerföreningen PALEMA är och även veta mer om de cancerdiagnoser vi arbetar med. I den här korta filmen på 10 minuter pratar vi om detta och hur just DU på ett enkelt sätt kan hjälpa oss!

Never give up
Cancer generellt

Vill du berätta din historia?

Är du en överlevare och skulle kunna tänka dig att berätta din historia? Trots den dåliga statistiken får vi aldrig glömma att det är en hel del som faktiskt genomgått lyckade behandlingar och idag lever ett bra liv.

Film - Hjälp oss göra PALEMA mer känt
Om PALEMA

Hjälp oss göra PALEMA mer känt

Vi vill gärna att fler ska veta vad Cancerföreningen PALEMA är och även veta mer om de cancerdiagnoser vi arbetar med. I den här korta filmen på 10 minuter pratar vi om detta och hur just DU på ett enkelt sätt kan hjälpa oss!

Never give up
Cancer generellt

Vill du berätta din historia?

Är du en överlevare och skulle kunna tänka dig att berätta din historia? Trots den dåliga statistiken får vi aldrig glömma att det är en hel del som faktiskt genomgått lyckade behandlingar och idag lever ett bra liv.

Pin It on Pinterest