Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Mats har lämnat oss

av | 13 september, 2021 | Om PALEMA

Det är med stor sorg och bestörtning som vi idag tog emot beskedet att vår kassör Mats Johansson har lämnat oss. Han somnade in stilla i sitt hem i fredags med sin fru vid sin sida.

Mats tog uppdraget som kassör och styrelseledamot i föreningen i år och började genast jobba aktivt med olika uppgifter trots att han hade sin sjukdom och inte alltid mådde så bra. Utöver styrelse- och kassörsuppdraget jobbade han även som projektansvarig.

Han hade mycket idéer och förslag och var under den relativt korta tid han jobbade med oss en stor tillgång för PALEMA inte bara för hans kompetens utan även för hans positiva syn och glada humör.

Mats diagnostiserades med pankreascancer i september 2019 endast ett par veckor efter första kontakten med primärvården och genomgick en operation som dock avbröts på grund av konstaterade levermetastaser. Han överlämnades till onkologin och deltog sedan i en immunterapistudie där han fick bra resultat med regression av primärtumör och metastaser.

Under sommaren blev han dock sämre och fick återigen dålig prognos för överlevnad, men jobbade för att bli stark nog att kunna delta i en ny studie för spridd cancer i ett senare skede. Han höll hoppet uppe om att återigen kunna vända den negativa utvecklingen, ett hopp som han hade in i det sista.

Mats bortgång är en smärtsam påminnelse för oss alla om allvaret i våra sjukdomar och vikten av att ta vara på varje dag som vi har. Det är samtidigt en stark motivation att kämpa ännu hårdare för att kunna hitta nya vägar att bekämpa cancern och i förlängningen att kunna hindra den att utvecklas helt och hållet.

Tack Mats för den tid vi fick ha tillsammans med dig.

Självklart går våra tankar också till hans närmaste anhöriga.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Vad är genomik och precisionsmedicin?
Cancer generellt, Forskning, Immunterapi

Vad är genomik och precisionsmedicin?

Under de senaste tio åren har det skett en snabb teknikutveckling som lett till att människans hela arvsmassa, ett genom, kan läsas av på mindre än ett dygn och till en bråkdel av kostnaden för det första genomet som analyserades. Detta har möjliggjort att kraftfulla gensekvenseringstekniker nu kan användas i sjukvården.

Fahim Ebrahimi, postdoktor, Foto: Gunilla Sonnebring
Forskning, Levercancer

Levercancer och allvarlig leversjukdom vanligare om fettlever finns i familjen

Även familjemedlemmar till personer med metabolt orsakad fettlever har en ökad risk att utveckla levercancer och avlida av leverrelaterade sjukdomar. Detta skulle kunna innebära att även närstående är betjänta av de livsstilsråd som idag endast ges till patienter. Det menar forskare vid Karolinska Institutet som kan visa sambandet i en rikstäckande studie publicerad i Journal of Hepatology.

Vad är genomik och precisionsmedicin?
Cancer generellt, Forskning, Immunterapi

Vad är genomik och precisionsmedicin?

Under de senaste tio åren har det skett en snabb teknikutveckling som lett till att människans hela arvsmassa, ett genom, kan läsas av på mindre än ett dygn och till en bråkdel av kostnaden för det första genomet som analyserades. Detta har möjliggjort att kraftfulla gensekvenseringstekniker nu kan användas i sjukvården.

Fahim Ebrahimi, postdoktor, Foto: Gunilla Sonnebring
Forskning, Levercancer

Levercancer och allvarlig leversjukdom vanligare om fettlever finns i familjen

Även familjemedlemmar till personer med metabolt orsakad fettlever har en ökad risk att utveckla levercancer och avlida av leverrelaterade sjukdomar. Detta skulle kunna innebära att även närstående är betjänta av de livsstilsråd som idag endast ges till patienter. Det menar forskare vid Karolinska Institutet som kan visa sambandet i en rikstäckande studie publicerad i Journal of Hepatology.

Pin It on Pinterest