010 / 146 51 10

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

Är blodprov och digitala system för tidig upptäckt av cancer möjliga redan idag?

av | 19 oktober, 2021 | Cancer generellt

Åsikterna går isär när det gäller möjligheterna till blodprov och digitala system för tidig upptäckt av cancer. En debatt mellan Margareta Haag, ordförande för Nätverket mot cancer, och Gösta Eliasson från Svensk förening för allmänmedicin (Sfam), visar upp skillnaderna i uppfattningar. Debatten fördes på Dagens Medicin.

I botten av diskussionen ligger frågan om vi redan nu skulle kunna ha mera utbyggda system för tidig kartläggning av cancer integrerat inom primärvården. Debattörerna är överens om att system för tidiga upptäckter är viktiga men inte hur möjligt det är i dagsläget.

Möjligt i en avlägsen framtid

Gösta Eliasson från Sfam hävdar att det inte finns något säkert prov idag och att kompetensen är för låg bland allmänläkarna.

Blodprov

Det skulle krävas en mera stabil och högre bemanning, med fasta läkare ute på vårdcentralerna, innan vi kan förbättra tidigdiagnostiken av cancer. Det är dels för få allmänläkare på vårdcentralerna och dels sker bemanningen ofta med vikarier. Gösta Eliasson tror inte att vi har ett sådant system med blodprov och digitala larmsystem förrän i en avlägsen framtid. Han skriver även i sitt inlägg att den viktigaste kompetensen ligger hos läkaren i sin kännedom om patienterna. De ska kunna agera snabbt vid misstanke om cancer i förhållande till andra sjukdomssymtom.

Finns redan i andra länder

I sin replik säger Margareta Haag, Nätverket mot cancer, att de har kämpat under ett par år för att uppmärksamma de redan existerande metoderna för tidig upptäckt. Det finns sådana system i andra länder och i bland annat Storbritannien finns det ett digitalt system med riskkartor för 18 cancerformer. Enligt Margareta Haag är det viktigt att kompetensen höjs inom primärvården och att de system som finns för upptäckt av diffusa symtom införs även i Sverige. Nätverket mot cancer kräver också att blodprov tas på vårdcentralerna utan väntetider och att digitala alarmsystem införs.

För 27 procent av patienterna som sökte vård i primärvården, krävdes det två besök innan det togs blodprov för en större utredning. Det gällde för symtom som senare visade sig vara cancer. För 36 procent togs inga prover alls. 

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Fler nyheter:

Pengar
Cancer generellt

Om försäkringar vid allvarlig sjukdom

Försäkringar är kanske inte det första man funderar över när man drabbats av en allvarlig sjukdom och pengar är självklart inte allt. Men att behöva oroa sig för ekonomin samtidigt som man kämpar mot sjukdomen är givetvis inte så kul.

Kraftens hus Stockholm flyttar in
Cancer generellt

Invigningen av Kraftens hus Stockholm

Nu öppnar Kraftens hus Stockholm i och de håller invigning under tre dagar med start den 28 mars med en officiell invigning. Den andra dagen 29 mars vänder sig särskilt till cancerberörda och den tredje 30 mars särskilt till vårdpersonal.

Om PALEMA

Hjälp oss dela ut broschyrer

Det är alltför många drabbade av våra cancerdiagnoser som inte känner till att vi finns. Vi vill såklart nå alla drabbade för att kunna ge råd, stöd och information. Vill du hjälpa oss nå ut till fler?

Pin It on Pinterest