Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Är blodprov och digitala system för tidig upptäckt av cancer möjliga redan idag?

av | 19 oktober, 2021 | Cancer generellt

Åsikterna går isär när det gäller möjligheterna till blodprov och digitala system för tidig upptäckt av cancer. En debatt mellan Margareta Haag, ordförande för Nätverket mot cancer, och Gösta Eliasson från Svensk förening för allmänmedicin (Sfam), visar upp skillnaderna i uppfattningar. Debatten fördes på Dagens Medicin.

I botten av diskussionen ligger frågan om vi redan nu skulle kunna ha mera utbyggda system för tidig kartläggning av cancer integrerat inom primärvården. Debattörerna är överens om att system för tidiga upptäckter är viktiga men inte hur möjligt det är i dagsläget.

Möjligt i en avlägsen framtid

Gösta Eliasson från Sfam hävdar att det inte finns något säkert prov idag och att kompetensen är för låg bland allmänläkarna.

Blodprov

Det skulle krävas en mera stabil och högre bemanning, med fasta läkare ute på vårdcentralerna, innan vi kan förbättra tidigdiagnostiken av cancer. Det är dels för få allmänläkare på vårdcentralerna och dels sker bemanningen ofta med vikarier. Gösta Eliasson tror inte att vi har ett sådant system med blodprov och digitala larmsystem förrän i en avlägsen framtid. Han skriver även i sitt inlägg att den viktigaste kompetensen ligger hos läkaren i sin kännedom om patienterna. De ska kunna agera snabbt vid misstanke om cancer i för