PALEMAs nöjdhetsenkät 2024

Nu är det dags för er alla att göra er röst hörd och tala om hur nöjda ni är med den vård ni erhållit. Enkäten tar cirka 10-15 minuter att genomföra och vi vore tacksamma om ni alla ville svara på den, ju fler svar vi får, ju bättre bild får vi på nöjdheten! Ni som är anhöriga/närstående kan svara på enkäten i den drabbades ställe om denna person inte vill/kan/orkar svara själv. Men observera då att ni måste ha tillräckliga kunskaper om den drabbades sjukdomsresa för att kunna svara på ett korrekt sätt. Eller så kan ni göra det tillsammans med den drabbade.

Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Är blodprov och digitala system för tidig upptäckt av cancer möjliga redan idag?

av | 19 oktober, 2021 | Cancer generellt

Åsikterna går isär när det gäller möjligheterna till blodprov och digitala system för tidig upptäckt av cancer. En debatt mellan Margareta Haag, ordförande för Nätverket mot cancer, och Gösta Eliasson från Svensk förening för allmänmedicin (Sfam), visar upp skillnaderna i uppfattningar. Debatten fördes på Dagens Medicin.

I botten av diskussionen ligger frågan om vi redan nu skulle kunna ha mera utbyggda system för tidig kartläggning av cancer integrerat inom primärvården. Debattörerna är överens om att system för tidiga upptäckter är viktiga men inte hur möjligt det är i dagsläget.

Möjligt i en avlägsen framtid

Gösta Eliasson från Sfam hävdar att det inte finns något säkert prov idag och att kompetensen är för låg bland allmänläkarna.

Blodprov

Det skulle krävas en mera stabil och högre bemanning, med fasta läkare ute på vårdcentralerna, innan vi kan förbättra tidigdiagnostiken av cancer. Det är dels för få allmänläkare på vårdcentralerna och dels sker bemanningen ofta med vikarier. Gösta Eliasson tror inte att vi har ett sådant system med blodprov och digitala larmsystem förrän i en avlägsen framtid. Han skriver även i sitt inlägg att den viktigaste kompetensen ligger hos läkaren i sin kännedom om patienterna. De ska kunna agera snabbt vid misstanke om cancer i förhållande till andra sjukdomssymtom.

Finns redan i andra länder

I sin replik säger Margareta Haag, Nätverket mot cancer, att de har kämpat under ett par år för att uppmärksamma de redan existerande metoderna för tidig upptäckt. Det finns sådana system i andra länder och i bland annat Storbritannien finns det ett digitalt system med riskkartor för 18 cancerformer. Enligt Margareta Haag är det viktigt att kompetensen höjs inom primärvården och att de system som finns för upptäckt av diffusa symtom införs även i Sverige. Nätverket mot cancer kräver också att blodprov tas på vårdcentralerna utan väntetider och att digitala alarmsystem införs.

För 27 procent av patienterna som sökte vård i primärvården, krävdes det två besök innan det togs blodprov för en större utredning. Det gällde för symtom som senare visade sig vara cancer. För 36 procent togs inga prover alls. 

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Film - Hjälp oss göra PALEMA mer känt
Om PALEMA

Hjälp oss göra PALEMA mer känt

Vi vill gärna att fler ska veta vad Cancerföreningen PALEMA är och även veta mer om de cancerdiagnoser vi arbetar med. I den här korta filmen på 10 minuter pratar vi om detta och hur just DU på ett enkelt sätt kan hjälpa oss!

Never give up
Cancer generellt

Vill du berätta din historia?

Är du en överlevare och skulle kunna tänka dig att berätta din historia? Trots den dåliga statistiken får vi aldrig glömma att det är en hel del som faktiskt genomgått lyckade behandlingar och idag lever ett bra liv.

Film - Hjälp oss göra PALEMA mer känt
Om PALEMA

Hjälp oss göra PALEMA mer känt

Vi vill gärna att fler ska veta vad Cancerföreningen PALEMA är och även veta mer om de cancerdiagnoser vi arbetar med. I den här korta filmen på 10 minuter pratar vi om detta och hur just DU på ett enkelt sätt kan hjälpa oss!

Never give up
Cancer generellt

Vill du berätta din historia?

Är du en överlevare och skulle kunna tänka dig att berätta din historia? Trots den dåliga statistiken får vi aldrig glömma att det är en hel del som faktiskt genomgått lyckade behandlingar och idag lever ett bra liv.

Pin It on Pinterest