010 / 146 51 10

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

Immunterapier blir snabbare tillgängligt för flera diagnoser

av | 2 december, 2021 | Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer), Cancer generellt

Cancermediciner som bygger på gruppen PD-(L)1-hämmare, ska bli snabbare tillgängliga genom att NT-rådet förenklar hanteringen av godkännande. Ett av de som står i kö är första linjen metastaserad ventrikelcancer (magcancer) i kombination med kemoterapi.

Utvecklingen inom området har gått snabbt och flera indikationer inom cancergrupperna väntas bli godkända de närmaste åren. NT-rådet är en expertgrupp som beslutar om vilka läkemedel som ska tillåtas i Sverige, tillsammans med Tandvård- och Läkemedelsverket. Nu har de etablerat en särskild process för att hantera nya indikationer som kan hjälpa vid fler cancerformer.

Studie visar på förbättrade resultat

En studie har visat att immunterapi med läkemedlet Keytruda, som är immunterapi, visade en överlevnad på 39% efter 2 år medan motsvarande siffra för kemoterapi var 22%. Detta gällde allvarlig och framskriden cancer i magen. 

Immunterapier blir snabbare tillgängligt för flera diagnoser

Kombinationen av Keytruda och kemoterapi visade ingen förbättring i just den studien. Däremot har kombinationen av immunterapi och kemoterapi visat framgång med läkemedlet Opdivo (se länkar nedan).

En anledning varför immunterapierna kan komma till flera grupper är också den prispress som nationella upphandlingar innebär. Det är viktigt eftersom det bland annat görs utvärderingar om ett läkemedel är kostnadseffektivt.

Läs mer

Om PALEMAs artiklar

Det händer ibland att vi skriver artiklar om ett specifikt företag, en specifik organisation eller en specifik produkt. Vi tar aldrig emot någon ersättning för att skriva artiklar utan vi skriver enbart om det som vi bedömer vara av intresse för våra läsare. Likaså om vi länkar till en specifik sida så är det för att vi bedömer informationen där vara av intresse för våra läsare, inte för att vi får betalt för det.

Våra olika policyer, bland annat sponsor- och samarbetspolicy finns att läsa här.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Fler nyheter:

Pengar
Cancer generellt

Om försäkringar vid allvarlig sjukdom

Försäkringar är kanske inte det första man funderar över när man drabbats av en allvarlig sjukdom och pengar är självklart inte allt. Men att behöva oroa sig för ekonomin samtidigt som man kämpar mot sjukdomen är givetvis inte så kul.

Kraftens hus Stockholm flyttar in
Cancer generellt

Invigningen av Kraftens hus Stockholm

Nu öppnar Kraftens hus Stockholm i och de håller invigning under tre dagar med start den 28 mars med en officiell invigning. Den andra dagen 29 mars vänder sig särskilt till cancerberörda och den tredje 30 mars särskilt till vårdpersonal.

Om PALEMA

Hjälp oss dela ut broschyrer

Det är alltför många drabbade av våra cancerdiagnoser som inte känner till att vi finns. Vi vill såklart nå alla drabbade för att kunna ge råd, stöd och information. Vill du hjälpa oss nå ut till fler?

Pin It on Pinterest