Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

God Jul

av | 23 december, 2021 | Om PALEMA

En riktigt God Jul från alla oss på PALEMA. Här kommer en liten julhälsning från vår ordförande Eva Backman.

Hej alla PALEMA-medlemmar.

Idag börjar julen – på dagen som vi kallar “Lille julaften” i mitt gamla hemland Norge. Idag kläddes granen och vi samlades runt julgröten – fast utan grötrim och mandel. Dessa kom med mitt nya hemland och då blev lilla julafton till det märkliga “dan före dopparedan”.

Sedan kom själva dopparedan och med den Walt Disney och Kalle Anka prick klockan 15:00 – år efter år. Vissa traditioner tar vi med oss – andra skapar vi, traditioner som sprider ljus, glädje och tröst i midvintermörkret. Fast jag måste erkänna att jag har svårt att förstå Kalle Anka-traditionen… Ursprungligen hölls julfesten för att fira den mörkaste tiden på året.

God Jul 2022

Vi måste hålla ut lite till

Snart lämnar vi också året 2021 bakom oss. Vi lämnar ett år som i mångt och mycket varit präglat av den rådande pandemin. Vi lämnar ett år där vi hade hoppats och trott att vi skulle kunna återgå till det normala, men där det nu visar sig att det kan vi inte alls.

Det är inte över än – vi har en bra bit kvar och vi måste alla hålla ut ett tag till. Vi behöver fortsätta tänka på att hålla avstånd, sprita händer, minska umgänget speciellt med de som är i riskgrupp och använda ansiktsmask när så rekommenderas – även om vi är vaccinerade!

PALEMA växer

För oss inom PALEMA har det varit ett hektiskt år på många sätt. Vi har ökat medlemsantalet till nästan 900 vilket är glädjande, dock behöver vi bli ännu fler. Ju fler vi är – ju mer hörs vi och får större legitimitet i våra försök att påverka beslutsfattare och professionen om att underlätta och förbättra tillvaron för de som drabbats av våra cancerdiagnoser. Så hjälp oss att bli flera och skapa större möjlighet till påverkan och därmed bättre vård för våra grupper.

Vi kommer inom kort skicka ut en medlemsenkät där vi hoppas att ni – alla våra medlemmar – svarar på några frågor om hur ni upplevt vården. Det finns undersökningar som visar att en majoritet är nöjda med cancervården och även vården som helhet. Detta motsägs av en del uppfattningar som vi får höra från många av våra medlemmar. Så vi vill därför gärna veta vad ni som är drabbade av just våra diagnoser har upplevt. Utifrån ett resultat byggt på fakta kan vi lättare argumentera för nödvändiga förbättringar!

Till alla som kämpar

Sen skulle vi vilja uttrycka vår beundran för alla som dagligen kämpar.

För alla som lever med och i en av våra tuffa cancerdiagnoser och kämpar med behandlingar, mediciner, effekter av eventuella operationer och som allmänt kämpar med en tuff och oviss och ibland ångestladdad tillvaro.

För alla som är anhöriga till någon som är drabbad och som kämpar tillsammans med dem. Ni som inte sällan drar ett tungt lass inom familjen med allt som behöver göras och som självklart har er egen oro och ångest över situationen.

Som en medlem skrev “vi är alla hjältar”!

Tack till professionen och forskningen

Vi vill också tacka er inom professionen och vården som dagligen jobbar på olika sätt med att hjälpa, underlätta, vårda och allmänt stötta oss som är drabbade och våra anhöriga.

Vi vill också tacka er som jobbar inom forskning med framtagning av nya mediciner och behandlingar. Och som ger hopp om en framtid där cancer är en kronisk sjukdom och inte en dödsdom som den är för alltför många.

Hoppas ni alla kan få känna lite julefrid och njuta av en tid för umgänge med nära och kära och kanske – för en stund – kan glömma det jobbiga. Vi önskar att ni kan få en högtidshelg att ta det lugnt och bara vara.

 

Så från oss alla på PALEMA till er alla där ute – ha en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

// Eva

Eva Backman

Eva Backman
Ordförande
Cancerföreningen PALEMA

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Pin It on Pinterest