010 / 146 51 10

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

Nytt hopp för patienter med gallvägscancer

av | 16 februari, 2022 | Gallvägscancer

Att lägga till checkpointhämmaren Imfinzi (durvalumab) till kemoterapi förbättrar signifikant den totala överlevnaden hos patienter med avancerad gallvägscancer, jämfört med enbart kemoterapi.

Det visar interimsanalysen av studien TOPAZ-1 som  som nyligen presenterades på ASCO Gastrointestinal Cancers Symposium (GICS).

– Det här är den första randomiserade fas-3-studien som visar positiva resultat vid första linjens behandling av den här sjukdomen på mer än tio år. Det är glädjande och spännande för oss som arbetar med denna typ av cancer, säger Maximilian Kordes, specialistläkare i onkologi på ME Övre buk och FAS1-enheten vid ME Centrum förkliniska cancerstudier, Karolinska universitetssjukhuset.

– Under åren har det gjorts många studier, tyvärr med negativa utfall. Man har bland annat provat att lägga till olika antikroppar som EGFR-hämmare och VEGF-hämmare utan att se någon förbättring. Den senaste positiva fas-3 studien, ABC-0 kom 2010 och jämförde gemictabine med cisplatin plus gemcitabine, vilket sedan dess varit standard som första linjens behandling vid avancerad gallvägscancer.

Maximilian Kordes

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Fler nyheter:

Cancer generellt

Susanne pärlar vidare

År 2016 förlorade Susanne Wennberg sin mamma i bukspottkörtelcancer. Tillsammans bestämde familjen då att göra armband för att sprida kunskapen och sätta fokus på behovet av forskning. Till dags dato har de gjort 1184 armband!

Pin It on Pinterest