Stora organisationer har gått samman för att föra upp levercancern på dagordningen i Europa. Initiativet kommer från Digestive Cancers Europe (DiCE) and the European Liver Patients Association (ELPA). De anser att levercancer är en bortglömd sjukdom trots att det en ökande diagnos i Europa.

Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Europeisk kraftsamling mot levercancer

av | 9 mars, 2022 | Levercancer

Stora organisationer har gått samman för att föra upp levercancern på dagordningen i Europa. Initiativet kommer från Digestive Cancers Europe (DiCE) och European Liver Patients Association (ELPA). De anser att levercancer är en bortglömd sjukdom trots att det en ökande diagnos i Europa.

Enligt organisationerna håller Europa på att förlora kampen mot levercancer. Nu dör 78,000 varje år i Europa men år 2040 förutspås över 101,000 avlida i cancerformen.

Det skulle göra att levercancer hamnar på en tredjeplats i dödlighet efter lungcancer och tjock- och ändtarmscancer.

I sitt upprop pekar DiCE och ELPA på både likheter och olikheter med pankreascancer.

När det gäller levercancer så finns det möjligheter till screening och förebyggande åtgärder, som inte finns för exempelvis pankreascancer. Det finns olika vägar att gå för att bekämpa levercancer. Tidig upptäckt genom screening, livstilsförändringar, riktade terapier av olika slag, är några av de punkter som förs fram i uppropet.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Fahim Ebrahimi, postdoktor, Foto: Gunilla Sonnebring
Forskning, Levercancer

Levercancer och allvarlig leversjukdom vanligare om fettlever finns i familjen

Även familjemedlemmar till personer med metabolt orsakad fettlever har en ökad risk att utveckla levercancer och avlida av leverrelaterade sjukdomar. Detta skulle kunna innebära att även närstående är betjänta av de livsstilsråd som idag endast ges till patienter. Det menar forskare vid Karolinska Institutet som kan visa sambandet i en rikstäckande studie publicerad i Journal of Hepatology.

Fahim Ebrahimi, postdoktor, Foto: Gunilla Sonnebring
Forskning, Levercancer

Levercancer och allvarlig leversjukdom vanligare om fettlever finns i familjen

Även familjemedlemmar till personer med metabolt orsakad fettlever har en ökad risk att utveckla levercancer och avlida av leverrelaterade sjukdomar. Detta skulle kunna innebära att även närstående är betjänta av de livsstilsråd som idag endast ges till patienter. Det menar forskare vid Karolinska Institutet som kan visa sambandet i en rikstäckande studie publicerad i Journal of Hepatology.

Pin It on Pinterest