010 / 146 51 10

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

Nätverket mot cancer med ny undersökning om tidig upptäckt

av | 14 mars, 2022 | Cancer generellt

En undersökning som NMC har gjort 2021 visade att för 37 procent av patienterna påbörjades behandling fem månader eller senare från första symtom. För tre av tio cancerdrabbade krävdes tre besök eller fler innan en remiss skrevs.
Alltför många patienter får en sen diagnos av sin cancer, vilket leder till stora risker och minskad överlevnad. Nätverket för cancer har sedan hösten 2020 gjort ett omfattande arbete med målet att 75% av all cancer ska upptäckas i stadium 1.

Det finns klara skillnader inom upptäckten av cancer, där en del cancerformer har bra screeningprogram och andra tar för lång tid mellan symtom och diagnos.

Enligt NMC finns det många åtgärder som skulle kunna förbättra situationen. Utökade screeningprogram, provtagningar och att man utvecklar digitala stöd och nya arbetssätt. NMC vill också att primärvården arbetar övergripande med ett bra bemötande mot patienterna för att etablera ett bättre förtroende.

Det skulle enligt NMC också behöva nationella beslutsstöd som fångar upp patienter som kan vara i riskgrupper. Storbritannien har instrument för riskvärdering inom primärvården, något som Sverige borde ta efter enligt NMC.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Fler nyheter:

Pengar
Cancer generellt

Om försäkringar vid allvarlig sjukdom

Försäkringar är kanske inte det första man funderar över när man drabbats av en allvarlig sjukdom och pengar är självklart inte allt. Men att behöva oroa sig för ekonomin samtidigt som man kämpar mot sjukdomen är givetvis inte så kul.

Kraftens hus Stockholm flyttar in
Cancer generellt

Invigningen av Kraftens hus Stockholm

Nu öppnar Kraftens hus Stockholm i och de håller invigning under tre dagar med start den 28 mars med en officiell invigning. Den andra dagen 29 mars vänder sig särskilt till cancerberörda och den tredje 30 mars särskilt till vårdpersonal.

Om PALEMA

Hjälp oss dela ut broschyrer

Det är alltför många drabbade av våra cancerdiagnoser som inte känner till att vi finns. Vi vill såklart nå alla drabbade för att kunna ge råd, stöd och information. Vill du hjälpa oss nå ut till fler?

Pin It on Pinterest