Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Mirakelmedicin eller bluffpiller?

av | 8 april, 2022 | Cancer generellt

Vi ser ganska ofta historier om hur folk blivit av med den ena eller den andra sjukdomen genom att använda något som inte rekommenderas – eller till och med avrådes från – av den traditionella vården. Men kan det finnas mirakelmediciner som gör oss friska?
I dagens internetsamhälle där vem som helst kan publicera information som når hela världen så finns det mängder med information om hur man med hjälp av nya, eller gamla, metoder kan bota alla möjliga sjukdomar.

Hur kan man då veta vad av detta som eventuellt kan vara sant och vad som är ren bluff publicerad av personer med tvivelaktiga – inte sällan ekonomiska – skäl? Kom ihåg att vem som helst kan skapa en snygg webbsida, kalla sig Doktor eller någon annan fin, förtroendegivande titel och publicera precis vad som helst!

Gammal medicin - Bild av analogicus från Pixabay
Inte minst om man har drabbats av en svår, eller rentav obotlig sjukdom – som exempelvis cancer kan vara – så vill man självklart vända på alla stenar och försöka hitta något som hjälper, speciellt om den traditionella vården sagt att det inte finns något att göra. Det är mänskligt och många av oss skulle sannolikt gjort detsamma själv.

Mestadels bluff

Men tyvärr så är majoriteten av dessa mirakelmediciner eller behandlingar ren bluff. Mängden personer som sprider ren desinformation på internet är otroligt stor, det vet vi efter att ha haft internet i snart 30 år. Man kan undra vad som driver dessa människor till detta?

Ren elakhet, ja kanske en del.
Ekonomiska intressen, ja sannolikt många som vill sälja något.
Eller kanske god tro – det vill säga att de faktiskt tror på vad de förmedlar, även om de inte har något stöd i vetenskapen, ja detta sistnämnda är troligen det vanligaste.

Sen tillkommer då de tusentals, eller tiotusentals – eller ännu fler – som då med den bästa vilja delar vidare dessa fantastiska upptäcker som de såklart anser att alla bör ta del av, jag menar – vem vill inte hjälpa sina medmänniskor i nöd?

Exempelvis nu i Corona-tider har man sett en enorm mängd tips om hur man kan bota detta virus med allt från kolloidalt silver, till vanliga vitaminer, till dyra preparat och allmänna kostråd.

Vem ska man tro på?

Man kommer osökt att tänka på Thomas Di Levas gamla låt “Vem ska jag tro på, tro på, tro på – när allt är såhär?” Och så är det onekligen. Hur skall vi veta vad vi kan lita på i detta enorma flöde av information?

person holding amber glass bottles
Och hur kan vi veta att det vi läser verkligen inte är något som fungerar, men som bara inte erkänts av den officiella vården ännu på grund av deras långa och ofta komplicerade vägar till godkännande av nya mediciner och behandlingar. Vi har ju fått lära oss på olika webbinarier att detta tyvärr tar lång tid. Och tid är ju något som många cancerpatienter inte har…

Det finns tyvärr inget enkelt svar på den frågan. Man måste nog själv sätta sig in i så mycket fakta man bara kan, och sen fatta sitt eget beslut. Detta är såklart inte heller lätt när man mår dåligt och kanske är i en pågående tuff behandling.

Det är heller inte helt lätt att veta om sidan man läser på är en seriös sida som drivs av läkare, forskare, andra med stor kompetens eller om det är en sida uppsatt av någon som råkar vara bra på att bygga snygga webbsidor men som inte har en susning om forskning och medicin.

Använd sunda förnuftet

Man måste nog ändå försöka använda sitt sunda förnuft. Den gamla sanningen om att något låter för bra för att vara sant gäller nog även idag. Men självklart kan man försöka ta reda på så mycket som möjligt om det är något som låter intressant. Vi har ju också läst om medlemmar här hos oss på PALEMA som testat alternativa behandlingar med bra resultat. Men tyvärr så är ju enstaka positiva resultat absolut ingen garanti för att det fungerar på alla.

Sen måste man självklart prata med sin läkare, med allra största sannolikhet är det han eller hon som vet vad som är bäst för just dig. Det är ju dock viktigt att man har en läkare som man har förtroende för, och man får aldrig glömma att man har rätt till en second opinion om man får ett besked som man har svårt att acceptera. Får man ett svårt cancerbesked så är det nog sunt att be om en second opinion, kanske inte för att man ska misstro den läkaren som ger en beskedet, men för att man vill vara säker på att inga misstag gjorts.

Om någon av våra medlemmar delar något i våra sociala kanaler som är omdiskuterat så kommer vi inte omgående att ta bort det, såvida det inte är helt klart och tydligt fråga om falsk information. Vi kommer dock att kommentera det med våra åsikter – som vi exempelvis gjort angående kolloidalt silver ett par gånger – men sedan tillåta debatten.

Så för att summera: Vem kan man lita på?

Det finns tyvärr inget tydligt svar. Men en grundregel när man skall utvärdera sanningshalterna i det man läser kan vara att börja med att ta reda på vem som ligger bakom informationen. Är det en nystartad webbsajt med en okänd person? Eller är det en känd forskare / läkare / kunnig inom området som verkar i debatten och som varit aktiv en längre tid? Nästa fråga är: tjänar denna person några pengar på det den rekommenderar?

Sen får man nog helt enkelt använda sitt sunda förnuft. Känner man för att prova någon alternativ metod, måste man alltid först rådgöra med sin läkare så man inte gör något som försämrar pågående behandlingar, eller så att det inte anses vara direkt skadligt. Får man OK från läkaren är det väl bara att prova. Vem vet – det kan kanske hjälpa just dig?

person standing on hill

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Pin It on Pinterest